![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 313 Pomógł: 24 Dołączył: 9.08.2008 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
jak w temacie potrzebuję pobrać PID procesu który aktualnie uruchomiłem poleceniem exec, linux gentoo -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 450 Pomógł: 84 Dołączył: 27.11.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pgrep -x <process name> ?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 313 Pomógł: 24 Dołączył: 9.08.2008 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a jeśli mam kilka procesów o takiej samej nazwie?
czy jedyne co mogę zrobić to 1 . pobranie pid procesów 'murmur' 2 . uruchomienie kolejnego procesu 'murmur' 3 . pobranie pid procesów 'murmur' 4 . sprawdzenie którego pid nie było przy pierwszym pobraniu ? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 915 Pomógł: 210 Dołączył: 8.09.2009 Skąd: Tomaszów Lubelski/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://www.php.net/manual/en/function.exec.php#88704 tu masz nawet całą klasę do obsługi procesów pod Linuxem. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
redeemer: w twoim sposobie jest opisane jak postawić proces ale ze znacznikiem '&', co oznacza że jest on wykonany w tle i kończony, fakt że wstaje wtedy również drugi proces tego programu ale ma już inne PID,
opiszę co chcę zrobić, tworzę serwis w php umożliwiający zarządzanie serwerami głosowymi (mumble, teamspeak, ventrilo), klient zamawia serwer z określoną ilością slotów, skrypt kopiuje czystą instalkę odpowiedniego serwera do folderu /home/test/orders/$ID_SERWERA_Z_BAZY, teamspeak uruchamiam tak ventrilo i tu nie mam problemu z pobraniem pid, wywołuje szukam vt_$id i mam PID, problem jest z mumble, które uruchamia się jedynie komendą Ten post edytował pgrzelka 25.01.2010, 08:41:51 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 915 Pomógł: 210 Dołączył: 8.09.2009 Skąd: Tomaszów Lubelski/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
& oznacza, że proces "idzie w tło", jednak to czy się zakończy czy nie, to zależy od tego procesu.
Nie do końca rozumiem też, o co chodzi z tym mumble. Nie znam tego software'u, ale czy nie możesz też go odpalić na screenie jak robisz to z teamspeakiem i ventrilo? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Nie do końca rozumiem też, o co chodzi z tym mumble. Nie znam tego software'u, ale czy nie możesz też go odpalić na screenie jak robisz to z teamspeakiem i ventrilo? nie startuje tak, ale już mam sposób, zmieniam nazwę pliku murmur.x86 na mu_ID.x86 i dalej to już nie problem -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 15:57 |