![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 292 Pomógł: 0 Dołączył: 10.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Pobieram z bazy rekordy. Jest to taki malutki katalog. Mam tabelę kategorie i w niej pola id nazwa jak również mam podkategorię id, id_kategoria, nazwa, kategoria_dodatkowa
Wszystko działa dobrze do momentu kiedy nie potrzebowałem mieć należącej jednej podkategorii do dwóch kategorii.
Problem w tym, że w ten sposób nie działa bo wchodzi mi od razu w pierwsze gdzie id = 5 i wyświetla nawet gdy nie ma tam żadnych rekordów dla niej. Czy istnieje jakieś zapytanie mysql tak aby rozwiązac mój problem czy trzeba jakos kombinowac przez php? Chodzi o to, że gdy kategoria jest pusta to powinna sprawdzac kategorie dodatkową - jak to rozwiąc ? Na pewno już nie raz robiliście coś takiego. Z góry dziękuję! Ten post edytował piotr485 23.01.2010, 17:39:15 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 63 Pomógł: 14 Dołączył: 21.01.2009 Skąd: Mszczonów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rozbij to sobie na dwa zapytania.
Najprościej będzie zrobić mały skrypt w php: Kod $kwerenda = "SELECT * FROM podkategorie WHERE podkategorie.id_kategoria = 5"; $wiersze=mysql_num_rows($kwerenda); if ($wiersze == 0) { //i tu drugie zapytanie dla drugiej podkategorii } Wydaje mi się, że tak będzie najprościej - ale może jest jakieś inne, lepsze rozwiązanie. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 17:36 |