![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 157 Pomógł: 3 Dołączył: 15.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie mam taki mały problem a mianowicie nie wiem jak zrobić by zaznaczone pola chceckboxa po przeładowaniu strony były nadal zaznaczone.
Wygląda to tak: wyobraźmy sobie że zaznaczamy pierwszy i ostatni chceckbox klikamy na wyślij i póki co po odświeżeniu wszystkie pola są niezaznaczone a chodzi o to by po odświeżeniu pola zaznaczone wcześniej nadal pozostały zaznaczone. Jak takie coś uzyskać? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 518 Pomógł: 18 Dołączył: 21.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
daj rozne name dla poszczegolnych checkboxow.
Po przeladowaniu strony fobisz petle if" if name1=$zmienna1 echo'checked="checked"'; |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 157 Pomógł: 3 Dołączył: 15.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
yhym a nie da się tego zrobić inaczej? Bo w name dlatego dałem tablice bo tych pól checkbox jest dość sporo i jak wyśle formularz z zaznaczonymi to odbiore je sobie w tablicy jako zbiór a nie np 100 pojedynczych danych z różnym atrybutem name.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 362 Pomógł: 27 Dołączył: 14.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tobie chodzi o to by pozaznaczać checkboxy, kliknąć wyślij i aby po powróceniu na stronę czy też jej przeładowaniu dalej były pozaznaczane? W takim wypadku musisz gdzieś te zaznaczone zapisywać, np. do ciastek.
-------------------- zmoderowano - waga i rozmiar
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 518 Pomógł: 18 Dołączył: 21.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a gdyby robic tak:
name="array[1]" name="array[2]" name="array[3]" name="array[4]" to po stronie formularza. a po stronie odbierajacej:
pisze to bez sprawdzania czy dziala, ale chodzi mi o zasade: przelatujesz wszystkie indexy w tablicy, jesli index pokrywa sie z iteratorem to znaczy ze checkbox byl zaznaczony |
|
|
![]()
|
|
raczej kilka razy name nie można pisać chyba że z innymi parametrami a to o to chodzi że jak wyślesz to dajesz
a tak to nici. A może w java script jest jakiś patent na to o widzisz przypomniało mi się dla selecta robiłem coś takiego że w znaczniku <form> pisałeś onChange='this.form.submit' nie wiem czy to zadziała też dla checkboxa;p Ten post edytował Maciek1705 23.01.2010, 19:44:22 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 362 Pomógł: 27 Dołączył: 14.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak to nie może pisać? Każdy checkbox ma swój name w postaci tablicy tak jak napisał kolega wyżej...
-------------------- zmoderowano - waga i rozmiar
|
|
|
![]()
|
|
bo znalazłem tu na forum takie rozwiązanie że np jak masz te pola checkbox w pętli jakiejś i nie wiem generuje Ci z 100 200 itp no daje się coś takiego
i póżniej jak się odbiera dane z checkboxa to wystarchy jedna zmienna w której będą wszystkie pola zaznaczone to co pisałem wyżej |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 16:03 |