![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-lukasamd- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam,
mam w swoim serwisie newsy i artykuły. Zrobiłem do nich szukajkę działająca na fulltext i teraz pomyślałem, że mogę to wykorzystać do dodania czegoś takiego jak np. "Podobne newsy" po wejściu do konkretnego materiału. Pytanie jednak: czego ja mam w bazie w ogóle szukać? Wrzucić coś tego typu: Kod WHERE MATCH(news_title, news_content) AGAINST('" . $tytul_otwartego_newsa . "') ? Nie próbowałem jeszcze, ale jakoś jestem nieco sceptycznie nastawiony... Może ktoś naprowadzić na dobry tor? Refresh |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 781 Pomógł: 256 Dołączył: 29.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz się też zainteresować funkcją levenshtein Ten post edytował kefirek 25.01.2010, 18:52:27 |
|
|
-lukasamd- |
![]()
|
Goście ![]() |
W trybie boolean na sam tytuł w newsach mam znacznie mniej trafne wyniki. Podejrzewam, że winę za to ponosi dosyć specyficzne nazewnictwo newsów - większość posiada te same słowa kluczowe.
W artykułach wygląda to już nieco lepiej, choć znowu zawęziło mi wyniki za bardzo, a przecież taka lista podobnych materiałów ma za zadanie min. promowanie mniej znanych elementów ![]() O levenshtein czytałem już jakiś czas temu, ale do czegoś takiego musiałbym robić dodatkową tabelę w bazie no składować w niej informacje o relacjach, bo sprawdzanie za każdym razem chyba zabiłoby mi serwis ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 21:36 |