![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 66 Pomógł: 0 Dołączył: 22.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie,
Mam specyficzny problem do rozwiązania z selectem. Co prawda rozwiązałem go w całkiem sprawnie działający sposób w PHP, jednak sposób ten zaczyna się komplikowac, gdy chcę zrobic filtrowanie danych. Mam dwie tabele: Tabela 1: Zawiera ID obiektu oraz kilka dodatkowych informacji; Tabela 2: Zawiera nazwy i opisy obiektów w różnych językach, powiązane z ID w tabeli 1. Wszystko byłoby proste, lecz nie chodzi mi o zwykłego join'a, lecz o taką sytuację: Każdy obiekt MUSI miec profil w języku angielskim, a dodatkowo MOŻE w innym języku. Jeśli na stronie ustawiony jest angielski, sprawa jest prosta - po prostu robię to zwykłym selectem z join'em. Sprawa się komplikuje, gdy na stronie będzie ustawiony polski. W takiej sytuacji chciałbym by wyglądało to tak: 1. Jeśli istnieje profil w j.polskim - wyświetl go; 2. Jeśli nie było profilu w j.polskim - wyświetl angielski. Czy ktoś ma jakiś pomysł, jak w mysql'u zrobic zapytanie/procedurę, która zwróci mi jednolity wynik utworzony wg. tych reguł? Pozdr Ten post edytował livinghatret 21.01.2010, 22:56:49 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 13:43 |