![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 304 Pomógł: 0 Dołączył: 12.12.2006 Skąd: Pszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Potrzebuje porady, jak skutecznie oczyścić jakiś string, tak żeby był w pełni zgodny z standardem XML Mam czasem dziwne opisy i przez to RSS się sypie. umnie RSS jest generowany tak:
wszytko oczywiście w pętli. Kodowanie UTF-8 Będę wdzięczny za pomoc. -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Powiem, że z rss zawsze są drobne problemy, zwłaszcza z encjami pod iso. Jedyne sensowne rozwiązanie tego problemu to htmlspecialchars użyte na całej treści a dodatkowo cała zawartość description ujęta w CDATA. Dopiero wtedy się nie rozwala. Brak CDATA najczęściej kończy się problemem z interpretacją encji, bo nie wie rss jak traktować poprzedzający go &, nawet jeśli widzi $ amp; to nie zawsze traktuje to jako całość, a co gorsza to ciąg & amp;4676; nie przetworzy do encji prawidłowej. Sam się na to kiedyś naciąłem. Kombinacja htmlspecialchars + CDATA działa zawsze
![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 304 Pomógł: 0 Dołączył: 12.12.2006 Skąd: Pszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a możesz pokazać na przykładzie?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
To jedynie dodanie do Twojego przykładu CDATA tak naprawdę
![]()
-------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
no i działa.
Nie trzeba nawet reszty tych funkcji, tylko samo gdata + substr Wielkie dzięki -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Ja zawsze mimo wszystko robię strip_tags... Nie ma sensu wrzucać w description jakiegokolwiek znacznika z racji tego, że jeśli masz cięcie stringa z automatu (substr) to na bank wystąpi Ci w pewnym momencie nie sparowanie zamknięć.
-------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
masz racje. Poprawiłem to.
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.07.2025 - 15:08 |