![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 0 Dołączył: 21.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich, jestem tutaj nowy więc proszę o wyrozumiałość.
Mam tabelkę z kolumnami, w niej jest również kolumna typ, który przyjmuję odpowiednio wartości 0,1,2 Muszę pobrać dane z tabeli ale w taki sposób:
Chce mieć z każdego typu np. po 4 recordy lub po 6. Jak bym zapytanie ustawił w taki sposób
To dostane tylko 4 rekordy a chce mieć z każdego po 4, ich oczywiście w bazie jest więcej i danych jest więcej ale dla przykładu coś takiego wystarczy. Czy pozostaje mi 3 zapytania kolejno, czy może 1 zapytanie z 3 podzapytaniami. Można też wczytać wszystko i w php podzielić ale to nie potrzebnie tylko bazę obciąża dlatego chciał bym ograniczyć się do zapytania i nie pobierać więcej danych niż mi są potrzebne. Jak wy byście to rozwiązali. Dziękuję serdecznie za pomoc. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 233 Pomógł: 50 Dołączył: 28.10.2006 Skąd: Radom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poczytaj o UNION SELECT
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 0 Dołączył: 21.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czyli w moim przypadku zda sprawę union all, ale teraz pytanie każde union występuję po form podobnie jak join, w takim razie pytanie mam jak do takiego zapytania dodać limit do każdego union z kolei, proszę o jakiś prosty przykład..
Dziękuję bardzo za pomoc. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 781 Pomógł: 256 Dołączył: 29.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
praktycznie wszystko już wiem z resztą sobie powinienem poradzić, jeśli będę miał jeszcze problem w tej kwestii to będę was pytał.
Dziękuję serdecznie za pomoc. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 21:49 |