![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 104 Pomógł: 0 Dołączył: 2.11.2007 Skąd: Włocławek Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
witam mam taki problem z dodawanie zdjec do bazy ( znaczy do bazy powinien kopiowac tylko nazwe) plik kopiuje do katalogu ale nie dodaje wpisu do bazy dany
![]() ![]() o to czesc odpowiedzialna za to
|
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
potem to, co Ci się wyświetli, albo już na pierwszy rzut oka będzie błędne, albo wykonujesz to bezpośrednio na serwerze MySQL (w konsoli, phpMyAdminie - nieważne) i masz błąd podany na złotej tacy Ten post edytował blooregard 20.01.2010, 22:18:31 -------------------- Life's simple... You make choices and don't look back...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 441 Pomógł: 71 Dołączył: 3.09.2007 Skąd: wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
po wywołaniu zapytania wyświetl sobie informacje o błędzie który wystąpił - mysql_error()
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 104 Pomógł: 0 Dołączył: 2.11.2007 Skąd: Włocławek Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
no nie dziala nie wiem jak to poprawic ;/;/ zero pomyslow
mozecie mi pomoc jakos to poprwawic ![]() bo nie mam juz nerwow na to ;/;/ Ten post edytował michu9010 21.01.2010, 11:42:59 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 19.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tutaj jest błąd jeden:
Przy wyrażeniach AND, OR trzeba używać nawiasów. Przy && i || nie trzeba (no chyba że się mylę i autor tego bloga również). Zamiast funkcji copy użyj move_uploaded_file. Do wyświetlenia błędu mysql najprościej użyć konstrukcji mysql_query(zapytanie) or die(mysql_error());. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 118 Pomógł: 4 Dołączył: 3.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może zamiast męczyć się z mysql zczytaj i wyświetl wszystkie obrazy z katalogu. Jeśli masz tam inne obrazy do uploadowanych dodawaj jakiś prefix.
Proponuje coś takiego
Ja na tym zbudowałem własną galerię. ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 1 Dołączył: 23.01.2010 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A ja myślę, że błąd leży już w samym Twoim zapytaniu.
Nie powinieneś umieszczać nazwy tabeli i kolumn do których dodajesz w apostrofach. Jeżeli już, to można to zapisać np tak:
Tak samo, zauważ, że z Twojego zapytania usunąłem apostrofy przy nazwach zmiennych! Jeżeli wstawisz nazwę zmiennej w apostrofy to jest ona traktowana dosłownie, tzn. PHP nie podstawi do zapytania zawartości zmiennej, tylko samą nazwę zmiennej np.: $tytul. Myślę, że właśnie w tym leży Twój problem. |
|
|
![]()
|
|
wiesz jednakze to nie jest w tym blad tylko blad w skladni ale nie wiem jak to poprawic...
Cytat Something is wrong in your syntax obok ' 1264240684, `1`, `1`)' w linii 2
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 19.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 1 Dołączył: 23.01.2010 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm... a mógłbyś wkleić strukturę tabeli gallery? Najlepiej całe zapytanie CREATE TABLE, którym stworzyłeś tę tabelę.
|
|
|
![]()
|
|
no iwec o to czesc odpowiedzialna (funkcja) :
i baza baza zostala utworzona w phpmyadminie ![]()
pozmozcie bo nie mam juz sily i pomyslow ;/ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
id_cat jest kluczem obcym (i nie jest autoinkrementowany) to musisz w zapytaniu podać również tę wartość. Zamień
INSERT INTO 'gallery' na INSERT INTO gallery // edit i wywal linię 9. pokaż treść błędu Ten post edytował darko 28.01.2010, 16:47:46 -------------------- Nie pomagam na pw, tylko forum.
|
|
|
![]()
|
|
jak narazie to nic nie pomoglo tylko jeszcze mam blad ze nie mozna skopiowac pliku i tez nie wiem dlaczego??
|
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
Cytat jeszcze mam blad ze nie mozna skopiowac pliku i tez nie wiem dlaczego?? Włącz sobie raportowanie błędów, to się dowiesz. Daj to na początek index.php czy co tam masz: -------------------- Life's simple... You make choices and don't look back...
|
|
|
![]()
|
|
bledy sa takie
Kod Notice: Undefined variable: file in c:\usr\apache\httpd\html\admin\gallery.php on line 130 Notice: Undefined variable: ok in c:\usr\apache\httpd\html\admin\gallery.php on line 133 a to sa linie 1.
2.
|
|
|
![]()
|
|
A dlaczego $file jest w cudzysłowiu? Przecież tu musi być normalna zmienna, ścieżka do pliku. A tak, to f-cja copy() próbuje skopiowac plik o nazwie $file. Dlatego dalej zmienna $file jest pusta i pewnie stąd pozostałe problemy z zapytaniem, o kopiowaniu nie wspomnę. -------------------- Life's simple... You make choices and don't look back...
|
|
|
![]()
|
|
usunole cudzyslowy ale i tak bledy sa w tych samych miejscach
|
|
|
![]()
|
|
A zrób echo $file;
-------------------- Life's simple... You make choices and don't look back...
|
|
|
![]()
|
|
zrobile troche inaczej
ale sie czepia o 3 linijki
dokladnie
|
|
|
![]()
|
|
Teraz masz problem nawet z kopiowaniem plików? Tzn., że kompletnie coś namieszałeś już, bo wcześniej pisałeś, że pliki kopiują się dobrze. Najlepiej wróć do poprzedniej wersji skryptu.
A mnie się wydaję, że masz na 100% coś źle w zapytaniu. Zauważyłem, że w Twojej tabeli pola "suma" i "ocen" są typu INT, a w zapytaniu wartości do tych pól podajesz w apostrofach '0'. Spróbuj zmienić linijkę:
na:
Przeanalizuj tę linijkę i takie same zmiany zrób we wszystkich zapytaniach! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 15:54 |