![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Nieautoryzowani Postów: 2 249 Pomógł: 305 Dołączył: 2.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie,
Wrzuciłem do Przedszkola, bo chyba tutaj się taki temat nadaje. Rozpocząłem naukę CakePHP (Zend będzie potem, nie wiem czemu nie mogę się przekonać do Symfony). No i standardowo, mam pytania. Kilka ich, ale najważniejsze jest istotą tego tematu. No to jedziem. Mam layout, który składa się z trzech kolumn, w bocznych kolumnach są bloki (statystyki, etc.), generalnie, generowane przez dane z bazy danych. Kolumny te, są widoczne na każdej postronie. Więc, żeby nie powtarzać kodu wymyśliłem coś takiego (Sidebar to nazwa komponentu): stworzyłem komponent o wspomnianej nzwie Sidebar, w nim inicjuję potrzebne modele i ich funkcje, czyli generalnie modele pobierają dane przekazują je do tego komponentu a ten umieszcza je w widoku. Dla pewności, trochę kodu: Kontroler:
Komponent:
Model:
Pytanie moje jest powiązane z fragmentem kodu w kontrolerze. Mam juz tych bloków trochę i w kontrolerze już troche linijek. Czy przyjąłem dobrą metodę? Czy jest może jakaś prostsza, bardziej ergonomiczna, wydajna? Pozdrawiam A. -------------------- Google knows the answer...
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 16:16 |