![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 24.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Zaczynam swoją przygodę z php i napotkałem się na pierwszy problem. Mianowicie chciałem dynamicznie zmieniać sobie tytuł strony. Przy nauce korzystam z szablonu ze stronki: http://www.kess.snug.pl/?sid=10&pid=54 W czym problem... Mam plik index.php o treści poniżej przdstawionej. Do tego pliki include (menu, head, stopka) oraz podstrony w html (1.html, 2.html, 3.html itd.)
Znajduje się tam funkcja title. Wszystko działa bez problemu o ile moje podstrony bedą miały nazwy w postaci liczb. Kiedy w w/w funkcji title zamiast podstrony "1" wpisałem "omnie" i utworzyłem podstrone "omnie.html" to tytuł przestaje się zmieniać. jak zrobić aby to działało. Z góry dziękuję za podpowiedź. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 142 Pomógł: 32 Dołączył: 21.08.2008 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie przygladałem się bliżej ale pierwsze co się rzuca to zamiast
powinno być
-------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 24.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
niestety te apostrofy nie rozwiązują problemu
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 278 Pomógł: 44 Dołączył: 17.02.2004 Skąd: Wieliczka Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Na co ta pętla?
Ten post edytował neverever 19.01.2010, 19:45:19 -------------------- neverever
|
|
|
![]()
|
|
nie mam pojęcie na co ta pętla. Pisałem, że dopiero się uczę więc nie wszystko rozumiem.
Opieram się na tym kursie: http://www.kess.snug.pl/?sid=10&pid=54 NiIestety ta funkcja którą wyżej podałeś nie działa. W polu title nie wyświetla żadnego tytułu. Ten post edytował slawoo 20.01.2010, 01:06:11 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 2 Dołączył: 26.07.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Spróbuj po prostu tego:
edit: Sprawdź teraz. I poczytaj trochę jeśli już zaczynasz się w to bawić. Przeanalizuj ten kod krok po kroku, sprawdź co robi każda z użytych funkcji. Okaż choć trochę zaangażowania. Nie zawsze znajdzie się ktoś kto podsunie gotowe rozwiązanie. Ten post edytował crumb 20.01.2010, 01:56:22 |
|
|
![]()
|
|
no i prawie dobrze
![]() Już zwraca tytuł podstrony omnie.html Jednak nie zwraca tytułu str_GŁW, czyli 0 (zero) Ten wcześniejszy zapis z kolei zwracał. Jakiś pomysł na to? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 141 Pomógł: 17 Dołączył: 2.04.2008 Skąd: z Zabrza Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie korzystaj z tego sposobu bo jest od jakiś 10 lat przestarzały. Dziś strony traktuje się jako całość, Twój skrypt ma wygenerować tablicę, która będzie zawierać dokument HTML podzielony na elementy:
- najlepiej strony razem z meta trzymać w bazie, charset pobierać np. z pliku cfg a oczywiście treść strony dalej można dzielić wg potrzeb na menu, stopkę, jakieś moduły czy panele etc. Dopiero jak masz gotową stronę to łączysz ją z szablonem html, w tablicy strony masz info, jakiego użyć szablonu (gdy bp. brak to używasz domyślnego). Tu masz opisany prosty system szablonów: http://www.programuj.com/artykuly/www/template.php Zalety są oczywiste: nie musisz zaczynać od nagłówka, elementy strony możesz tworzyć w dowolnej kolejności, gdy np. wystąpi błąd to zamiast szablonu domyślnego możesz wrzucić szablon błędu, poszczególne szablony możesz łatwo edytować bez grzebania się w plikach php. Moim zdaniem rozwijanie tego nie ma sensu, bo prędzej czy później i tak porzucisz ten sposób na rzecz trzymania danych w bazie, kodu HTML w szablonach a w PHP tylko algorytmu łączącego dane z HTML. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 5.07.2025 - 19:19 |