![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 18.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. PHP znam dobrze i nie będę potrzebował żadnego kodu. Chciałbym usłyszeć od was propozycję na:
1) Wykrywanie aktualnie zalogowanych użytkowników 2) Funkcja anti-share, jeżeli użytkownik jest zalogowany i nagle ktoś drugi zaloguje się na konto to podejmowane są następne instrukcje Chodzi mi o ogólną zasadę działania - jak to zrobić, aby było optymalnie i powodowało niewielkie obciążenia. Miałem kilka pomysłów ale zazwyczaj kończyły się zbyt dużą ilością zapytań do MySQL. Proszę o propozycje. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 313 Pomógł: 24 Dołączył: 9.08.2008 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
przy logowaniu sprawdzasz w tabeli z sesjami czy taki user jest zalogowany, jeśli tak to usuwasz sesje i logujesz jeszcze raz
przy każdym odświeżeniu sprawdzasz czy istnieje sesja w bazie, jeśli nie to znaczy że ktoś inny się zalogował, ewentualnie skończył się czas ważności sesji |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 333 Pomógł: 137 Dołączył: 25.03.2008 Skąd: jesteś?? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam swój mechanizm sesji, cookies z sh1(id) i mysql, co odświeżenie pobieram dane z mysql na temat sesji, czas ostatniej modyfikacji jeśli większy od x relogin, czy ip to samo, a przy logowaniu sprawdzam czyy sesja jakaś nie istnieje, o ile istnieje i ma identyczne parametry czyt ip itd, to zostawiam dla usera, a admin relogin.
Jeśli czas ostatniej czynności jest większy niż 5 min, użytkownik niezalogowany, można zawsze jeszcze ajaxem się bawić. (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 23:57 |