![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 26.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie,
mam duzy problem z wykonaniem zapytania do bazy danych/sortowaniem wyników. Mam baze kategorie w ktorej sa wypisane wszystkie kategorie. Czesc z nich to parent, czesc child. Kazda child ma swojego parent przypisanego poprzez parent_id. Po wykonaniu zapytania z JOIN wyniki sa takie: [0] parent1- child1 [1] parent1 - child2 [2] parent1 - child3 [3] parent1 - child4 itd. Chcialbym aby wynikiem bylo: [0] parent1 - [0] child1 - [1] child2 - [2] child3 [1] parent2 - [0] child1 - [1] child2 - [2] child3 itd Czy da sie to zrobic? Czy da sie zrobic tak aby te childy zagniezdzaly sie pod "parentem"? Szukal wszedzie - czy moze da sie to zrobic sortujac array czy jakos inaczej i nie moge znalezc. Blagam o pomoc bo juz nerwowo nie wytrzymuje ![]() pozdrawiam, Konrad |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 199 Pomógł: 31 Dołączył: 22.03.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
do selecta dopisz "DISTINCT(tu nazwa kolumny z id parenta)"
-------------------- Rozmawia dwóch dyrektorów:
- Jaki jest twój ideał sekretarki? - 20-letnia dziewczyna z 30-letnim doświadczeniem. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 441 Pomógł: 71 Dołączył: 3.09.2007 Skąd: wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
poczytaj o GROUP_CONCAT()
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 26.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie,
dziekuje za odpowiedzi DISTINCT nie działało - próbowałem już wcześniej. Tym czego szukałem jest GROUP_CONCAT. Dziękuje za pomoc:) A jednak nie do końca jest ok. GROUP_CONCAT faktycznie je grupuje, ale... mam teraz wszystkie child jako dlugi blob z przecinkami. Oczywiscie moge zrobic explode, ale czy nie ma latwiejszego sposobu. W tym wypadku musze pobrac przez GROUP_CONCAT id oraz name tych kategorii. Mam je w dwoch roznych zmiennych. Nastepnie kazda przez explode, potem laczenie itd. Nie ma jakiegos latwiejszego zapytania do bazy? A moze w ogole nie tedy droga? Poprzednio mialem po prostu posortowane tak, ze byl sobie parent, jego dzieci mialy kolejne itd a potem znow parent i dzieci z kolejnymi id, ale w takim wypadku nie moglem dodawac kolejnych, nowych kategorii. Gdyby ktos mogl mi pomoc bylbym bardzo wdzieczny ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 10:04 |