![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 1 Dołączył: 21.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Postanowiłem w końcu poćwiczyć sobie pisanie klas w php i mam problem, byłbym wdzięczny gdyby ktoś mi wytłumaczył co jest nie tak. Mam prostą klasę i w niej metodę do łączenia się z bazą, działającą bo oddaje resource id. Kiedy chcę jej użyć w innej klasie i metodzie (do sprawdzania hasła) to już jest coś nie tak. Dostaję błąd: Warning: mysql_num_rows(): supplied argument is not a valid MySQL result resource(...) wnioskuję więc, że nie mam połączenia z bazą, tylko nie wiem czemu. Źle się do niej odwołuję...? Kod zmieniałem wiele razy, oto ostatnia wersja:
Pozdrawiam. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
a byc moze sam zaczaisz gdzie masz blad. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 1 Dołączył: 21.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam coś takiego:
jak tutaj wpisałem echo $this->dbask; to dostałem Resource ID, więc to tutaj działa, podejrzewam że później coś się sypie zapytanie też kilka razy zmieniałem, to jest wzięte i przerobione z phpMyAdmina, ale kto wie, jeszcze je zmienię Ten post edytował thelaguna 18.01.2010, 13:12:32 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
kurcze... napisalem ci jak wol co masz zrobic. zrobiles to? I co dostales?
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Dostałem info, że mam błąd w 'SELECT * FROM `login` WHERE login_user='.$user.' AND login_pass='.$pass.' LIMIT 1'; więc zmieniłem na:
"SELECT * FROM `login` WHERE login_user='$user' AND login_pass='$pass' LIMIT 1"; błędu Warning: mysql_num_rows(): supplied argument is not a valid MySQL result resource(...) już nie mam. (w sumie wróciłem do punktu wyjścia, bo na początku też go nie miałem tylko zapytanie popsułem) ale nadal zwraca mi false zamiast true
Ten post edytował thelaguna 18.01.2010, 13:24:43 |
|
|
![]()
|
|
Cytat Dostałem info, że mam błąd w 'SELECT * FROM `login` WHERE login_user='.$user.' AND login_pass='.$pass.' LIMIT 1'; To to ja wiedzialem. chodzilo o to, bys przeanalizowal dokladnie na czym ten blad polegal.Cytat więc zmieniłem na: "SELECT * FROM `login` WHERE login_user='$user' AND login_pass='$pass' LIMIT 1"; błędu Warning: mysql_num_rows(): supplied argument is not a valid MySQL result resource(...) ale nadal zwraca mi false zamiast true No i skoro nadal ci leci blad to znowu masz zrobic or die(...........) Po to ci to napisalem bys nauczyl sie sam diagnozowac bledy. A jak sam nie wiesz co masz nie tak to wyswietla nam blad co ci zwraca die(). Cytat w sumie wróciłem do punktu wyjścia, bo na początku też go nie miałem tylko zapytanie popsułem Wlasnie ze nie popsules, bo teraz dopiero wyglada tak ja powinno. Zrob wiec wkoncu ten die() i powiedz co tam masz źle.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Chodziło mi o to że miałem zapytanie dobrze, później je popsułem i znowu naprawiłem.
A błędu mi nie pokazywało żadnego bo... żadnego nie było :\ sprawdziłem echo "$user $pass i okazało się że wcześniej popełniłem błąd tak głupi, że wstyd się przyznać =P
Dzięki za poświęcony czas. Ten post edytował thelaguna 18.01.2010, 14:16:38 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 12:08 |