![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 27.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
panowie, mam problem, utworzylem tabele place, w ktorej category_tree_id ma byc kluczem obcym do tabeli category_tree.id.
o ile inne kolumny, ktore byly kluczami obcymi innych tabel chodzily bez najmniejszego problemu, tutaj nie moge tego rozgryzc... (IMG:http://ml0dy.linuxpl.com/images/01.jpg) typy obu kolumn takie same, a ciagle ten sam problem... nic mi gogelki nie podpowiedziały, dlatego prosze dośw. userów baz danych o pomoc :-/ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
pewnie się typy nie zgadzają. Pokaz dokladnie strukturę obu tabel
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 27.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a tutaj taki error dokladnie wyskakuje. (IMG:http://ml0dy.linuxpl.com/images/02.jpg) a ze jeszcze zapytam, jesli jeden wpis place mialby nalezec do wielu kategorii, to moze lepiej zrobic osobna tabele, z relacja wiele do wielu, place.id i category_tree.id ? |
|
|
![]()
|
|
Cytat jesli jeden wpis place mialby nalezec do wielu kategorii, to moze lepiej zrobic osobna tabele, z relacja wiele do wielu, place.id i category_tree.id ? tak
|
|
|
![]()
|
|
jak sie okazało, wpis należy tylko do jednej kategorii, wiec tabela wiele do wielu nie będzie rozwiązaniem. udało się coś niepokojącego znaleźć w strukturze tych 2 tabel? (IMG:style_emoticons/default/sciana.gif) (IMG:style_emoticons/default/sciana.gif)
|
|
|
![]()
|
|
No mi to dziala.
Jedyne co mi sie rzuca w oczy: - po co dajesz nazwe baz danych wszedzie? - czy liczba kategorii naprawdę bedzie tak duza, ze wymagany jest typ BIGINT? Oszczedzaj miejsce (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) ps: blad jaki dostajesz wyskakuje na ALTER TABLE, a tutaj podales kod na CREATE TABLE. Czy ty na pewno nam wszystko pokazales? |
|
|
![]()
|
|
nospor, moze i rzeczywiscie id kategorii zatrzymam na INT,
kod podalem na create table, owszem, bo taki najszybciej z Workbencha było skopiować, zarówno CREATE TABLE jak i ALTER TABLE wywala sie na tym samym, zwraca ten sam blad. dlatego... zrobilem dokladnie taka sama tabele PLACES ale bez kluczy obcych, a nastepnie poprzez alter table je pokolei dodawalem, by zobaczyc przy ktorym FK sie dokladnie wywalalo. i o ile FK street_id i client_id udalo sie powiazac bez problemu, trudnosci sprawilo mi wlasnie to. na chwile obecna jestem w pracy, wroce to sprobuje to zrobic na prostym INT |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 16.09.2025 - 04:17 |