![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 29.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Z związku z dziwnym problemem z apachem zostałem zmuszony do zamiany kodu z tradycyjnego mysql_X na nową jak dla mnie rzecz - na PDO:: Proszę o pomoc z poprawną zamianą na PDO :/ - problem jest następujący: wygląda na to że poniższe linie zawodzą mnie: $_SESSION["koszyk"]["$id"]["towar"]=$row['towar']; //error? $_SESSION["koszyk"]["$id"]["cena"]=$row['cena']; //error? Mają pusty komunikat.Proszę o pomoc. W razie potrzeby mogę udostępnić CAŁY kod chociaż nie jest to chyba nam potrzebne? Poniżej przezentuje oryginalny kod i po zmianach dokonanych w celu przejścia na PDO Oryginalny kod wyglądał tak:
Próbuje to zamienić na PDO i mam coś takiego:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
$totalrow = $stmt->fetchColumn();
if ($totalrow == 1) Ale wogole sprawdziles co te fetchColumn robi? Bo patrzac po uzyciu jakie zrobileś to smiem twierdzic ze nie masz bladego pojęcia jak działa ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 29.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprawdziłem i jestem względnie pewien że w tym przypadku zwraca mi 1 (echo $totalrow;)
Sam pomysł wziąłem z http://www.php.net/manual/en/pdostatement.fetchcolumn.php z tamtejszego komentarza. W tym przypadku zwraca liczbę kolumn... No i sprawdziłem że wchodzi do pętli. Tak czy siak proszę dalej o pomoc. gdyż już naprawdę nie mam idei o co chodzi |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat W tym przypadku zwraca liczbę kolumn... No nie wiem jak ty patrzysz... Dales linka do manuala a tam wyraźnie napisane ze zwraca zupelnie co innego... To zwrace zawartosc kolumn z danego wiersza nie liczbę kolumn.A jak po tym dasz fetchRow to juz dostaniesz false, bo wskaźnik rekordu zostanie przesuniety. Wywal te fetchColumn i ten IF bazujący na nim -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
C*a miałeś rację. Przepraszam, pomyliłem się. Dziękuję za pomoc.
Dopiero teraz spojrzałem dokładnie i przemyślałem ![]() Takie pytanie: jak zliczyć liczbę uzyskanych kolumn? W PDO ? Tak czy siak. Sam problem rozwiązałeś. Za co BARDZO dziękuję. No i oczywiście kliknąłem "pomógł" Ten post edytował sunneku 17.01.2010, 21:31:10 |
|
|
![]()
|
|
Cytat jak zliczyć liczbę uzyskanych kolumn Czy ty przypadkiem nie mylisz pojęcie KOLUMNA z pojęciem WIERSZ? Przeciez liczbe kolumn znasz bo sam okreslasz to w select.Liczba wierszy: http://pl2.php.net/manual/en/pdostatement.rowcount.php -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Racja racja chodziło o wiersz. Bardzo dziekuję.
@admin: temat do zamknięcia. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 16.07.2025 - 00:18 |