![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 127 Pomógł: 0 Dołączył: 21.09.2003 Skąd: Truskaw Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam zapytanie:
[sql:1:b387820af7]SELECT posty.id,posty.temat_id,posty.tresc,tematy.tytul FROM posty,tematy WHERE tematy.id=posty.temat_id ORDER BY posty.data DESC LIMIT 0,10[/sql:1:b387820af7] Teraz chcę zmodyfikować to zapytanie tak żeby wyszukiwał mi 10 najnowszych postów, ale z różnych tematów próbowałem z DISTINCT posty.temat_id i nie działa -------------------- ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 68 Pomógł: 0 Dołączył: 10.07.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wiec tak: nie wiem do konca jak dziala laczenie wylacznie poprzez where bo to stara nomenklatura i nigdy jej nie stosowalem (poza egzaminem jakims tam z systemow baz danych
![]() [sql:1:67db3a0e57]SELECT posty.id,posty.temat_id,posty.tresc,tematy.tytul FROM posty inner join tematy on tematy.id = posty.temat_id ORDER BY posty.data DESC LIMIT 0,10[/sql:1:67db3a0e57] Ale tak poza tym to ciezko zrozumiec o co ci chodzi... Ty ta baze znasz, my nie - domyslam sie jedynie jak ona wyglada, ale troche niedokladnie opisales problem. Jesli to co napisalem to nie to o co ci chodzi (a to wielce prawdopodobne ![]() -------------------- "Jedyną pewną metodą unikania porażek jest nie mieć żadnych, nowych pomysłów."
Albert Einstein |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 127 Pomógł: 0 Dołączył: 21.09.2003 Skąd: Truskaw Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niestety Twoje zapytanie nie działa tak jak chciałem
![]() Chodzi mi o to, żeby wybrać 10 najnowszych postów każdy z innego tematu -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 114 Pomógł: 1 Dołączył: 17.07.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A ile masz tematow??
|
|
|
![]()
|
|
podział postów wygląda tak jak na tym forum
okreslona ilosc for i zmienna ilosc tematów -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 152 Pomógł: 0 Dołączył: 15.05.2002 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
calkiem niedawno mialem podobny problem.
najlepszym (o ile nie jedynym sensownym) rozwiazaniem jest to, ktore mozna rowniez w phpBB zaobserwowac, a mianowicie w tabeli w ktorej masz tematy nalezy dodac pole, w ktorym znajdzie sie ID ostatniego posta danego tematu. moze macie inne pomysly? -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 05:50 |