![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 28.01.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć mam pytanko,
posiadam takie 3 funkcje: Kod function sqlConnect() { global $sqlUsername, $sqlPassword, $sqlDatabase, $sqlHostname, $sqlConnection; $sqlConnection = mysql_connect($sqlHostname, $sqlUsername, $sqlPassword); mysql_select_db($sqlDatabase, $sqlConnection); } function sqlDisconnect() { global $sqlConnection; mysql_close($sqlConnection); } /* FUNKCJE WERYFIKUJĄCE */ function validateUsername($username) { $errorBitrate = 0; if (empty($username)) { $errorBitrate++; } if (!eregi("^[a-z0-9]{6,12}$", $username)) { $errorBitrate++; } if ($errorBitrate == 0) { $sqlQuery = ("SELECT * FROM tblClients WHERE clUsername=\"$username\""); $sqlCount = mysql_num_rows($sqlQuery); if ($sqlCount != 0) { $errorBitrate++; } } if ($errorBitrate != 0) { echo 'error'; } else { echo 'ok'; } } nie wiem teraz w jaki sposób zmusić funkcję validateUsername() do tego żeby skorzystała z już istniejącego połączenia SQL. Ale dziwne jest także to, że jeżeli dam sqlConnect() przed zapytaniem sql i sqlDisconnect() po $sqlCount to i tak dostaję błąd mimo że wysłana nazwa użytkownika nie istnieje w bazie. Tak jakby coś było nie tak z połączeniem. Ten post edytował ensim 14.01.2010, 21:14:46 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 346 Pomógł: 23 Dołączył: 28.11.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zrob global wskaznika polaczenia lub po prostu przekaz w parametrze funkcji.
Ten post edytował no_face 14.01.2010, 21:27:27 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 67 Pomógł: 8 Dołączył: 19.05.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 346 Pomógł: 23 Dołączył: 28.11.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ten kawalek sluzy do zlglobalowania wskaznika w tej funkcj w ktorej wystepuje, a chcesz wykorzystac polaczenie z baza w validateUsername()
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 67 Pomógł: 8 Dołączył: 19.05.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Miałem raczej na myśli to, że jest to niepotrzebne powielanie funkcji. W czym złe było samo mysql_close, żeby obudowywać je w funkcję w taki sposób?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 28.01.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ma na celu to żeby naprzykład jak na stronie potrzebuję w różnych momentach zrobić z 50 różnych zapytań to żeby utrzymać połączenie a nie robić sztucznego tłumu i obciążać serwera sql.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ten post edytował darko 15.01.2010, 09:08:33 -------------------- Nie pomagam na pw, tylko forum.
|
|
|
![]()
|
|
Chłopaki dzięki wielkie za pomoc, darko dzięki wdrożyłem twoje rozwiązanie, jednakże błąd mojego kodu polegał na literówce i pośpiechu zapomniałem dać mysql_query :-/
Mam jeszcze taki mały problem, dokladnie ten sam kod - tylko na dwóch różnych stronach: !eregi("^[+][0-9]{1,3}[.][0-9]{9}$", $phone) a jak wpisze ten numer +48.662663664 to na jednej stronie pokazuje ze numer nie pasuje do wzorca, w drugiej ze tak :/ |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 13:48 |