![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 186 Pomógł: 4 Dołączył: 13.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zainstalowałem sobie sklep.
Dodając produkty ustalam ich : nazwę, cene, firmę, wagę i inne. Te wszystkie parametry produktu zapisywane są w w tablicach w mysql. Teraz rozjaśniłem sobie trochę umysł na temat tego i napisze o co chodzi. Konkretnie to mam w mysql 2 dla nas wazne tabele 1. products 2. manufacturers ogólnie poprzedni kod korzysta z products oraz tam jeszcze jednego ( mniej istotnego dla mnie ) W tabeli products przechowywana jest jedna ważna informacja mianowicie manufacturers_id ( to odpowiada za producenta ) natomiast w tabeli manufacturers do id przypisana jest nazwa w komórce :manufacturers_name Moim zdaniem istnieją 2 możliwości do wyjścia z tego cało 1. skopiować manufacturers_name do tabeli products ( ale nie wiem czy tak się da ) i dla mnie to by rozwiązało problem bo zrobił bym tylko $product_info['manufacturers_name'] 2. odczytać zawartośc id produktu a nastepnie odczytać jaka jest nazwa dla id ( kompletnie nie wiem jak to zrobic ) Oto kawałek kodu gdzie wyświetlana jest nazwa producenta
A TO TUTAJ WYSWIETLA MI TO :
Czy da się napisać prostu jakis skrypt do wyświetlenia tego ? Próbowałem tak :
i wyświetlam za pomocą :
Jednak niestety to nie działa. Czy może mi ktoś pomóc? -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 53 Pomógł: 0 Dołączył: 25.10.2006 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie bardzo rozumiem co chcesz osiągnąć. W istniejącym rozwiązaniu Ci nie wyświetla nazwy producenta, czy może chcesz rozwiązanie, które wyświetli tych producentów, którzy sa przypisani do produktów?
-------------------- System Sprzedaży Internetowej Syspin: www.syspin.pl
Moja strona: www.tulikowski.com |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Błąd w zapytaniu masz. A określiłeś skąd ma te id producenta brać? Jest tam po prostu manufacturers_id. Nie zaznaczasz jednak, że ma ono być z tabeli produktów, a z tego co widzę to taka nazwa kolumny jest w OBU tabelach, więc baza nie wie czy ma łączyć tabelę z samą sobą czy z drugą. Lepiej to przerobić na JOIN
![]() ![]()
To przydzieli produktom ich producentów. Ten post edytował thek 14.01.2010, 12:34:42 -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 253 Pomógł: 31 Dołączył: 30.03.2009 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zrób dwa zależne selekty. pierwszy wybierze id producenta i pokaże np jego nazwę, drugi na podstawie id producenta wybierze wszystkie jego produkty i w ten sposób odczytasz niezbędne dane.
co chcesz uzyskać?pokaż strukturę tabel, może coś da się zrobić. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 186 Pomógł: 4 Dołączył: 13.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Błąd w zapytaniu masz. A określiłeś skąd ma te id producenta brać? Jest tam po prostu manufacturers_id. Nie zaznaczasz jednak, że ma ono być z tabeli produktów, a z tego co widzę to taka nazwa kolumny jest w OBU tabelach, więc baza nie wie czy ma łączyć tabelę z samą sobą czy z drugą. Lepiej to przerobić na JOIN ![]() ![]()
To przydzieli produktom ich producentów. Nie wiem cz y to pierwsze co kolega napisał jest skończone, jednak wyświetlając coś takiego :
No niestety nie działa/ Drugi kolega , powiem tak ja MYSQL dopiero zaczynam, możńa powiedzieć ze zawsze miałem z tym styczność ale nigdy w to nie wnikałem obecnie zainstalowałem sobie oprogramowani sklepu i staram się go sobie edytować po to by nauczyć się dużo na temat języka mysql a uważam, że rozwiązując kazdy problem łatwiej się jest nauczyć ( bynajmniej dla mnie ) niż czytając ksiązke . Co chce osiągnąc wyciągnac z tabeli manufactures nazwę producenta OCZYWIŚCIE DLA DANEGO PRODUKTU JA TYLKO EDYTUJE JEDEN PLIK KTÓRY GENERUJE WYGLAD PRODUKTU ![]() http://micchalek.ovh.org/sklep/catalog/pro...aa972d33efbe60c Konkretnie ta tabela gdzie wszędzie pisze cena brutto. Nazwa cannon się nie zmienia. ( ale to jeszcze inny sposób ) Jak zapisane jest to w MYSQL opisałem to wyzej są 2 ( dla nas wazne ) tabele products oraz manufacturers W tabeli products mozna odnalesc Pproducts_id oraz manufacturers_id , ale nazwe manufacturers mozna uzyskac jedynie z tabeli manufacturers z komórki o nazwie manufacturers name. i staram się teraz zrobić coś takiego ze dla danego produktu wyświetlana jest dana wartość( nazwa ) . Moim kolejnym krokiem w MYSQL bedzie utworzenie pola w panelu admin jakiegoś pola np komentarz które będe mógł również po wpisaniu odczytać w polu ( będzie z tym więcej zabawy jednak narazie samo odczytywanie). Proszeo info jak można to zrobić by to działało. Ten post edytował Micchaleq 14.01.2010, 23:03:48 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 22.06.2025 - 09:11 |