![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 0 Dołączył: 20.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie.
Mam problem. Nie bardzo wiem jak połączyć rezerwację pokoju z tabelami w bazie. W bazie mam tabele: pokoje, rezerwacja,klient, FV. Na stronie wyświetlam pokoje, i pod nimi jest opcja <zarezerwuj>. Jak odwołać się aby po kliknięciu dany pokój został zapisany jako zarezerowany w tabeli rezerwacja, i pokój. Chodzi i to aby poźniej w panelu zarządzania można było wyświetlić wszystkie rezerwacje..... ![]() Panel logowania już zrobiłem, i każdy zarejestrowany użytkownik ma prawo rezerwacji pokoju. Będę wdzięczny za wszystkie podpowiedzi. (Strona to elektroniczna rezerwacja hotelu) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Najlepiej to niech tabela rezerwacja przechowuje id zarezerwowanego pokoju. W takim wypadku możesz z tej tabeli odczytać jakie pokoje są zarezerwowane (odczytasz id pokoi), ale równie dobrze możesz przeszukać czy dany pokój ma rezerwację odpytując czy aby jest w bazie i spełnia pewne kryteria. Najlepiej gdyby oprócz pokoju była jeszcze informacja datowa określająca kiedy pokój ma rezerwację. A to już można na kilka sposobów rozwiązać przynajmniej.
-------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 22.05.2025 - 23:25 |