![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 12.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie jestem nowy , jeśli w złym dziale to sorry.
Tworze sobie grę ale coś mi nie wychodzi tutaj daje pliki. Nie działa rejestracja i nie pokazują się niektóre takie coś echo 'Witamy w Herion '.$name.''; Prosiłbym o Pomoc. Index.php Kod <?php session_start(); include("includes.php"); if(isset($_POST['ok']) AND isset($_POST['login']) AND isset($_POST['pass'])){ $login = $_POST['login']; $pass = $_POST['pass']; $mysql = mysql_fetch_array(mysql_query("select `ID` from `konta` where `login` = '$login' AND `password` = '$pass' limit 1")); if($mysql != NULL){ $_SESSION["login"] = $login; header("Location: index2.php"); } else { echo 'Wystąpił błąd podczas logowania!'; } } else { ?> <form action='' method='POST'> Login: <input type='text' name='login'> Password: <input type='password' name='pass'> <input type='submit' name='ok' value='Zaloguj'> </form> <?php } ?> index2.php Kod <?php include("includes.php"); session_start(); if(isset($_SESSION['login'])){ $login = $_SESSION['login']; echo 'Witaj '.$login.'!'; } else { echo 'Niestety, nie masz praw do przeglądania tej strony!'; } ?> register.php Kod <?php include("includes.php"); include("templates/register.php"); if(isset($_POST['ok'])){ $name = htmlspecialchars($_POST['name']); $password = $_POST['password']; $password_2 = $_POST['password2']; $Rasa = $_POST['rasa']; $klasa = $_POST['klasa']; if($name != NULL AND $password != NULL AND $password_2 != NULL AND $rasa != NULL AND $klasa != NULL){ if($password !== $password_2){ exit("Podane hasła są różne!"); } $mysql = mysql_fetch_array(mysql_query("select `ID` from `konta` where `login` = '$name'")); if($mysql != NULL){ exit("Podany gracz już istnieje!"); } $pass = $_POST['pass']; $salt = "costam losowego"; if( get_magic_quotes_gpc() ) $pass = stripslashes($pass); $pass = sha1($salt . $pass); $mysql = "insert into `konta` values ('', '$name', '$password', '$rasa', '$klasa')"; $query = mysql_query($mysql); if($query){ echo 'Witamy w Herion '.$name.''; } } } ?> news.php Kod <?php session_start(); include("includes.php"); if(isset($_SESSION['login'])){ $news_strona = 5; $x = $_GET['x']; if($x == NULL){ $x = 1; } $x = $x*$news_strona-5; $x = ceil($x); $dzien = 60*60*24; $mysql = mysql_query("select * from `news` limit $x, $news_strona order by `id` desc"); while($news = mysql_fetch_array($mysql)){ $time = time(); if(($news['date']+$dzien) <= $time){ $data = date("d-m-Y"); } else { $data = $time-$news['date']; $data = $data/60; $data = $data.' minut temu'; } echo $news[1].' <p align=\'right\'>Napisane przez '.$news[2].', '.$data.''; } $mysql = mysql_query("select * from `news`"); $ilosc_stron = mysql_num_rows($mysql); $ilosc_stron = ceil($ilosc_stron/$news_strona); for($i=1;$i<=$ilosc_stron;$i++){ echo "<a href=?ID=news&x=$i>[$i]</a>"; } } ?> player_class.php Kod <?php $login = $_SESSION['login']; class player{ var $info; function getBasic($login){ $mysql = mysql_query("select * from `konta` where `login` = '$login'"); } } $player = new player; $player->getBasic($login); ?> stats.php Kod <?php $mysql = mysql_query("select * from `konta` where `login` = '$login'"); $fetch = mysql_fetch_array($mysql); echo "HP: $fetch['hp']/$fetch['max_hp']<Br />"; echo "PM: $fetch['mp']/$fetch['max_mp'] "; echo "Inteligencja: $fetch['sila'] "; echo "Charyzma: $fetch['budowa'] "; echo "Siła Woli: $fetch['int'] "; echo "Umiejętności kontrolowania własnego ciała: $fetch['int'] "; echo "Siła: $fetch['int'] "; echo "Zwinność: $fetch['int'] "; echo "Konycja: $fetch['int'] "; echo "Wytrzymałość: $fetch['int'] "; ?> includes.php Kod <?php include ("mysql_connect.php"); include("player_class.php"); ?> templates/register.php Kod <title>Rejerstracja<title> <form action='' method='post'> Login: <input type='text' name='name' /> Hasło: <input type='password' name='pass' /> Powtórz hasło: <input type='password' name='pass2' /> Rasa <select name="rasa"> <option value=>Człowiek</option> <option value=>Elf</option> <option value=>Gnom</option> <option value=>Krasnolud</option> <option value=>Ork</option> <option value=>Wampir</option> <option value=>Wilkołak</option> <option value=>Nieumarły</option> </select> Klasa: <select name="klasa"> <option value="Wojownik">Wojownik</option> <option value="Mag">Mag</option> <option value="Myśliwy">Myśliwy</option> <option value="Złodziej">Złodziej</option> <option value="Barbarzyńca">Barbarzyńca</option> <option value="Alchemik">Alchemik</option> <option value="Paladyn">Paladyn</option> <option value="Kowal">Kowal</option> <option value="Chłop">Chłop</option> </select> <input type='submit' name='ok' value='Zarejestruj się!' /> </form> Pliku mysql_connect.php nie pokaże. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 182 Pomógł: 115 Dołączył: 4.03.2009 Skąd: Myszków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co znaczy nie działa? Jakiś błąd?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 0 Dołączył: 12.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
echo 'Witamy w Herion' .$name;
Ten post edytował sq6aah 12.01.2010, 19:38:57 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 12.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tworze, a co nie działa napisałem w pierwszym poscie.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
Wiem co napisałeś, bo czytałem... Jakieś błędy wywala? Masz pełne raportowanie błędów?
|
|
|
![]()
|
|
Dokładnie to niczego nie wywala tylko że , gdy się rejestruje od razu wyświetlają się pola rejestracji a w bazie niczego nie ma.
|
|
|
![]()
|
|
A register.php to gdzie wysyła dane?
|
|
|
![]()
|
|
Do bazy danych, jest on połączony z includes.php a ten z mysql_connect.php i jest też połączony z templates/register.php.
|
|
|
![]()
|
|
Nie ma pliku, który przetwarza dane pobrane z register.php... Nie wiemy, co robią pliki mysql_connect.php i player_class.php, a zdaje się, że są wiodące w sprawie ;p To zapewne one mają przetwarzać dane. Oczekując pomocy, musisz podać ten kod. Wróżka niestety ma wolne w styczniu...
|
|
|
![]()
|
|
mysql_connect.php jest tutaj
Kod <?php $dbh = mysql_connect("localhost", "danielp6_silnik", "przykladowe_haslo"); mysql_select_db("danielp6_silnik"); ?> przykladowe_haslo zastępuje moje hasło. |
|
|
![]()
|
|
Jeżeli to wszystko, to na moje nieco za mało kodu ;p To tylko kod połączenia z bazą... Potrzeba coś w stylu:
czyli kodu odpowiedzialnego za załadowanie danych w bazie (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Ten post edytował Kshyhoo 12.01.2010, 21:38:20 |
|
|
![]()
|
|
teraz kod wygląda tak :
Kod <?php if ($baza = mysql_connect($localhost, $danielp6_silnik, $przykladowe_haslo)) { if (mysql_select_db($danielp6_silnik)) { $wynik = mysql_query("INSERT INTO $mysql_tabela VALUES('$login', '$haslo', '$rasa', 1, NOW() , '$klasa',)"); } else echo "Nie można połączyć się z bazą"; mysql_close($baza); } else echo "Nie można połączyć się z serwerem MySQL"; ?> ale teraz jest coś takiego : http://target-games.eu/silnik/register.php Ten post edytował Indrug 12.01.2010, 22:05:06 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 426 Pomógł: 32 Dołączył: 24.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A czy osoba potrafi czytać i wyczytała że nie połączyła się z bazą bo nie ma uprawnień? Więc jak chcesz wykonywać zapytania do bazy bez połączenia?
|
|
|
![]()
|
|
Wiem że tak pisze jednak dane są dobre łącze się nimi do phpMyadmin.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 426 Pomógł: 32 Dołączył: 24.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po pierwsze primo: jest napisane,
po drugie secundo: najwyraźniej nie są dobre skoro się nie łączy. Człowieku nazwy zmiennych a ich zawartość to 2 różne rzeczy, mam na myśli ten fragment kodu Jak nie masz takich podstaw- w ogóle ciężko to nazwać podstawami, to zapomnij o tworzeniu gry! Nawet z bazą nie potrafisz się połączyć. Mam dla osoby panaceum: http://pl.php.net/docs.php i ładnie sobie osoba poczyta od początku co z czym dodać żeby było 4 Ten post edytował deirathe 12.01.2010, 22:25:08 |
|
|
![]()
|
|
Teraz chyba autor wątku zrozumie moje pytanie "piszesz czy edytujesz" ;p ja podałem Ci przykład a Ty go na żywca wkleiłeś, nie dopasowując do swoich zmiennych...
|
|
|
![]()
|
|
ale ja mam tam dane takie zmienne a ty podałeś inne
moje - Kod '$login', '$password', '$rasa', 1, NOW() , '$klasa twoje - Kod $login', '$haslo', '$kod', 1, NOW(), '$email', '$imie więc zmieniłem zmienne : czytaj ze zrozumieniem. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 12:49 |