![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 203 Pomógł: 6 Dołączył: 11.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam pewien problem dotyczący zmiany pozycji danych elementów, chodzi o drzewko do wyświetlanie w odpowiedniej kolejności.
Przykładowy XML wygląda tak. I mam strzałki, góra dół i muszę aktualizować atrybuty order. Nie chodzi mi o to, jak to się robi, bo znam metody DOM, ale raczej o metodologię podejście do tego. Na logikę trzeba edytować 3 elementy, górny, aktualny i dolny, albo 2 w zależności od końca. Ale jak do tego podejść nie mam pojęcia, coś na zasadzie sortowania bąbelkowego. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 952 Pomógł: 154 Dołączył: 20.01.2007 Skąd: /dev/oracle Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A po co Ci sortowanie do posortowanych danych przy problemie, który zachowuje porządek?
![]() -------------------- Specjalista ds. głupich i beznadziejnych, Zyx
Nowości wydawnicze: Open Power Collector 3.0.1.0 | Open Power Autoloader 3.0.3.0 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 203 Pomógł: 6 Dołączył: 11.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A po co Ci sortowanie do posortowanych danych przy problemie, który zachowuje porządek? ![]() Witaj, Szukałem właśnie takiej metody, przyda się ta rada. Ale nie umiem jakoś skleić tego w całość, nie miałem do czynienia z XML i do końca nie rozumiem jego działania. Czy mógłbyś mi podać przykładową metodę, która by opisywała jak to ma wyglądać? I jak mam ustalić sąsiadów obok tego Node co chcę, skoro nie posługuję się indeksami, a nazwami atrybutów. To od ich pozycji mam iść o jeden krok w dół lub górę. O dziwo, muszę tak, bo nie chcę zmieniać sposobu wyświetlania na stronie głównej, a kolejność idzie zależnie od indeksów. PS. Szukałem w XPath ze following-sibling, ale dalej nic nie rozumiem. Czy ktoś się zlituje i da przykład, nigdy wcześniej nie pracowałem na XML i mam duży problem z nim. Dokładnie mi zależy na tym, aby to działało na tej zasadzie: http://algorytmy.pl/?id=1822, ale na XML, nie HTML. Mam strzałki i na tej zasadzie mam przesuwać elementy tak, aby ich indeksy się zmieniały. Ten post edytował Largo 13.01.2010, 10:43:09 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 05:58 |