![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 13.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam tak jak w temacie:)
Czy ktoś wie w jaki sposób można użyć opcji 'WITH ROLLUP' przy metodzie 'GROUP BY'? Trochę już nad tym siedziałem i już nie mam pomysłu... Pozdrawiam i będę wdzięczny za każdą pomoc:) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 13.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niestety nie pomogło...
Dostałem taki błąd: 'SQLSTATE[HY000]: General error: 1221 Incorrect usage of CUBE/ROLLUP and ORDER BY' Znowu jestem w kropce:/ Samo 'group' po tej kolumnie działa, ale już z tym 'WITH ROLLUP' nie działa... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
W takim razie masz błąd w zapytaniu sql. O ile pamiętam nie można używać group by with rollup z order by.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Rzeczywiście tak jest:/ Ja niestety muszę mieć posortowane...
Będę musiał podsumowanie wyciągnąć drugim zapytaniem... Ale wielkie dzięki dla Ciebie, bo teraz mogę ruszyć ![]() Pozdrawiam serdecznie |
|
|
![]()
|
|
Drugą opcją jest ustawienie domyślnego sortowanie tabel na takie jakie chcesz. Wtedy będziesz mógł użyć "with rollup" i od razu będziesz miał posortowane.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
O widzisz bardzo dobry pomysł
![]() Zaraz się pobawię ![]() Jeszcze raz wielkie dzięki:) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 01:59 |