![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 12.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
prosiłbym o pomoc jak w temacie. Chciałbym, aby skrypt PHP sprawdzał, czy pola wymagane są wypełnione (imię, nazwisko, email, kod pocztowy). Jeżeli nie, aby wyświetliła się informacja o konieczności wypełnienia pól np. "Nie wypełniłeś wszystkich pól wymaganych" i powrót do formularza. Fajnie by było, aby nie znikały treści już wcześniej wprowadzone. Nie jestem programistą lecz grafikiem, jednak stanąłem przed takim wyzwaniem, więc o ile z css sobie radzę, to już PHP dla mnie czarna magia. poniżej kod dla contactengine.php
oraz plik html: Z góry dziękuję za okazaną pomoc i pozdrawiam. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 728 Pomógł: 76 Dołączył: 12.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ten post edytował amii 12.01.2010, 11:52:47 -------------------- gry flash online
Dobry hosting i tanie odnowienia domen firma: masternet. Zarabianie bez wysiłku na domenach bez ruchu: prolink. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 12.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zmieniłem nazwę na Email (zamiast wcześniej E-mail, gdyż php pokazywał błąd).
ale dalej nie działa, wstawiłem przed:
i wysyła maila bez sprawdzania. czy to aby nie kłóci się z
i dalszą częścią mamy tutaj dwa warunki, czy one się na wzajem nie wykluczają? PS. dziękuję za szybką odpowiedź. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 728 Pomógł: 76 Dołączył: 12.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z tego co widzę to przypisujesz zmiennej $validationOK przypisujesz wartość TRUE, póxniej nastepuje sprawdzanie w instrukcji if i jesli zmienna ma wartość FALSE to zostanie wykonany ten blok:
Przenieś to na początek skryptu: $validationOK=true; następnie w instrukcji poniżej dodaj przypisanie wartości FALSE, wtedy bloki instrukcji IF powinny się poprawnie wykonywać usunąłem też znak negacji bo tam było podwójne zaprzeczenie. if (!empty($Imie) || !empty($Nazwisko) || !empty($Kod) || !empty($Email)) { //wpisz zmienne które nie mają być puste $validationOK=false; echo 'prosimy wypelnic wyszystkie wymagane pola'; //jakies dalsze instrukcje obslugujace sytuacje } -------------------- gry flash online
Dobry hosting i tanie odnowienia domen firma: masternet. Zarabianie bez wysiłku na domenach bez ruchu: prolink. |
|
|
![]()
|
|
niestety, jeszcze z tym walczę, a czy przypadkiem nie powinno być dla przycisku wysyłającego:
onClick="check()"
i dopiero później odpowiednia instrukcja w pliku PHP. Jeśli tak to jaka? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 14:22 |