![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 561 Pomógł: 3 Dołączył: 2.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, ponieważ zdecydowana większość osób udzielających sie na forum jest bardziej doświadczona ode mnie mam pytanie dotyczące możliwości ?ajaxa?. Ubrałem to słowo w znaki zapytania, gdyż nie mam pewności, że to dobry dział.
Może przedstawię co chciałbym uzyskać. Dodawanie do faktury, wystawianie... Otwieramy okno z tabelą klientów --> wybiearmy klienta. Otwiera się okno z szablonem faktury, czyli na górze adres klienta jego nip regon itd. Ogólnie kłania się PHP, także tu się czuję na siłach... Dalej na szablonie faktury chciałbym przycisk "dodaj asortyment" i po jego naciśnięciu, żeby pojawialo sie nowe okienko z tabelą asortymentu (coś w stylu "mój asystent") tu myślę, że będzie JavaScript open.window()... i teraz po wybraniu asortymentu chciałbym, aby bez przeładowania strony z szablonem faktury pojawiały się na niej dane np. Asortyment ilość cena netto wartość podatku vat itd... Po tym bedzie mozna znowu dodać asortyment czyli powstaną już 2 na szablonie faktury. Chciałbym wiedzieć, czy coś takiego jest możliwe? Czy to bedzie AJAX? Czy będzie ktoś w stanie pomóc mi zacząć pisać taki skrypt? Dziękuje za przeczytanie posta i wszelkie odpowiedzi. Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 52 Pomógł: 2 Dołączył: 24.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak - jak najbardziej AJAX;
"Mojego asystenta" zrob na zasadzie ukrytego diva ( tak jak jest w ligtboxsie) ; Ajaxem pobierasz asortyment ze skryptów php np w postaci xml. parsujesz xmla z asortymentem i w odpowiedniej formie budujesz w ukrytym divie; Po kliknieciu na dany asortyment budujesz diva w postaci faktury; czyli laczysz sie ze skryptami php (AJAX)i pobierasz (XML) wszystkie potrzebne informacje - znowu w odpowiedniej formie budujesz fakture; To jest ogolny zarys jednego z rozwiazan ; |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak - jak najbardziej AJAX; "Mojego asystenta" zrob na zasadzie ukrytego diva ( tak jak jest w ligtboxsie) ; Ajaxem pobierasz asortyment ze skryptów php np w postaci xml. parsujesz xmla z asortymentem i w odpowiedniej formie budujesz w ukrytym divie; Po kliknieciu na dany asortyment budujesz diva w postaci faktury; czyli laczysz sie ze skryptami php (AJAX)i pobierasz (XML) wszystkie potrzebne informacje - znowu w odpowiedniej formie budujesz fakture; To jest ogolny zarys jednego z rozwiazan ; A nie prościej użyć lżejszego JSON? Poza tym JSON łatwiej wygenerować po stronie php. (json) -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 52 Pomógł: 2 Dołączył: 24.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
z tego co pamiętam to na forum był kiedyś temat json vs xml. A jak nie to można otworzyć kolejny wątek. Nie rozjeżdzajmy tu tematu. W każdym razie napisałem ze
" np w postaci xml" . Najważniejszy był algorytm i odpowiedz czy AJAX |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 12:19 |