![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 10.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kłaniam się Wszystkim!
Jest to mój pierwszy post na tym Forum i jesli nie trafiłem z tematem prosze o wyrozumiałość lub przeniesienie do odpowiedniego działu. Rozpocząłem zabawę z PHP na podstawie książki "Od podstaw PHP4" dotarłem do rozdziału 16 - "Generacja grafiki" No i trafiłem na mur dla mnie nie do przebycia - Tworzenie planu centrum handlowego. Aplikacja składa się z trzech plików: Index.html
Menu:
Blank: mall.php:
Baza Mysql - mapping- działa poprawnie, bo gdy zadaje to zapytanie z terminala to jest Ok, natomiast skrypt mi NIC nie wyswietla, żadnych wyników. dodam, że nieco zmodyfikowałem zapytanie szukając jakiegoś rozwiązania. Pytając bazę o 'gazety' z tabeli mall nawet w terminalu nie otrzymywałem wyników a przeciez gazety stoją jak wół w tej kolumnie.
Zapytanie o gazety:
Oryginalne zapytanie z książki:
Serwer apache2, Mysql5, PHP5, GD zainstalowane, edyto Bluefish. W zasadzie wszystkie inne skrypty, chocby z książki " PHP i MySQL Tworzenie stron WWW" działają. Znalazłem w necie kody tych skryptów, bo myslałem, że mam jakieś błędy w tekscie, których nie dostrzegam. Dlaczego ten jeden nie wyswietla żadnych wyników , nieważne jakie zapytanie bym nie wpisał w skrypcie? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 141 Pomógł: 24 Dołączył: 21.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 10.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki minolone - Pomogło!
Otrzymuje teraz wyniki w formie tekstowej, jednak juz widzę krzaki przy próbie wyswietlenia w formie graficznej. Ale nie chce Wam głowy tym zawracać, ze 100 kartek książki wstecz i "replay" ![]() A czy mógłbyś skrobnąć coś w temacie dlaczego nie chodziło na podstawie skryptów z książki? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 141 Pomógł: 24 Dołączył: 21.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kolego moim zdaniem to był ten powód, niedociągnięcie w książce, nie jestem znowu jakimś nie wiadomo znawcą, ale wydaje mi się że formularz musi zostać wysłany z jakąś metodą " POST, GET", pamiętam swojego czasu czytałem książkę "PHP i MySQL - Tworzenie stron WWW - Vademecum profesjonalisty - wyd 3" i tam też było kilka niedociągnięć. najważniejsze że działa, jeżeli mówisz o krzakach może chodzi ci o kodowanie w sekcji <HEAD>
[HTML] pobierz, plaintext
jeżeli nie to napewno znajdą się osoby które będą ci w stanie pomóc, pisz śmiało nawet w tym temacie żeby nie zaśmiecać forum. EDIT Kolego rozmawiałem na ten temat ze znajomym, powiedział mi ze jeżeli w <form> nie będziesz miał METHOD=POST to wtedy automatycznie zostaje wysłane metodą GET czyli tak jak pewnie zauważyłeś pojawia się też w adresie strony, ale w pliku mall.php musisz mieć odebranie tego czyli wtedy $_GET['criteria']; , tak jak ci już napisałem jest to jest to pewnie niedociągnięcie w książce. PS. w GET jest ograniczenie, poczytaj tutaj Ten post edytował minolone 12.01.2010, 14:51:40 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 04:57 |