![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 4.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam mały problemik z pewną sprawą. Otóż chciałbym otrzymać coś w rodzaju zależności jednego pola select od drugiego w formularzu.
Załóżmy, że formularz ma za zadanie poprosić użytkownika o wybranie 2 rzeczy: dla przykładu godziny przyjazdu i godziny odjazdu. Wybiera sobie za pomocą zwykłego <select> mając w <option> poszczególne godziny (dla uproszczenia tylko okrągłe, bez uwzględnienia minut i sekund - wiadomo, wtedy select nie miałby sensu. Pobieram tablicę zawierającą wszystkie godziny {jest ich 8 więc nie widzę tutaj innej opcji}). Chciałbym uzyskać taki efekt, że po wybraniu załóżmy w 1 polu godziny 8:00 nie mogę wybrać godziny wcześniejszej w drugim. Analogicznie w drugą stronę: po wybraniu godziny np. 6 w drugim polu nie mogę wybrać późniejszej w pierwszym. Z góry dzięki za wszelkie wskazówki. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To raczej w javascript ;]
Zdarzenie onchange na pierwszy select, potem nadajesz mu disabled a w drugim odpowiednio zmieniasz "wybór". -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 253 Pomógł: 31 Dołączył: 30.03.2009 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a jak wybierzesz w drugim selekcie ostatnią pozycję to co wybierzesz w pierwszym?
do rzeczy. mając na pierwszej liście godziny od 0 ...do 23 , możesz wybrać dowolną z tych godzin, po wybraniu pola z pierwszego selekta, drugi selekt pokazuje tylko godziny- liczby większe od wybranej poprzednio(drugi selekt w początkowych ustawieniach powinien mieć zakres od 1 do 24. w php nie ma problemu trochę trudnie zrobić to w JS.(drugi selekt nie powinien ograniczać pierwszego). jak są dalsze pytania zgłoś się na PW. sądziłe ,że pochwalisz się wynikami. ja zrobiłem TAK,ale to i tak ada się chyba na nic.
odezwij się człowieku |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 04:53 |