Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Pisanie skryptu katalogu stron, Od czego zacząć??
emtiej

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Tak jak w temacie zamierzam napisać własny skrypt katalogu stron, przeczytałem całą książkę "PHP i MySQL - tworzenie stron www" i połowę "PHP5 - tajniki programowania", w książce jest bardzo dużo o PEAR, co chyba teraz mi się nie przyda, wiec sobie odpuściłem, poczytałem trochę o programowaniu obiektowym, bo chciałbym napisać ten skrypt właśnie na obiektach, wiem że pewnie zajmie mi to z rok, no ale moim zdaniem to dobra metoda na naukę.

Dlaczego założyłem ten temat? Otóż nie wiem od czego zacząć, za co najpierw się zabrać, co powinienem dobrze opanować przed zaczęciem pisania tego skryptu?<br>Jak wy sobie radzicie z takimi projektami? Nie miałem styczności z frameworkami jako system szablonów chciałbym wykorzystać smarty, bo miałem już z tym systemem styczność przy pisaniu prostego skryptu pewnej strony www.

Projekt tabel w MySQL to raczej nie będzie dla mnie za duży problem, na start myślałem o napisaniu jakiejś klasy, która obsługiwałaby zapytania do bazy danych, ale nie wiem czy to dobry pomysł, czekam na wasze wypowiedzi. wstydnis.gif
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 6)
Mephistofeles

-----

A ja mimo wszystko polecam ci symfony. Z Jobeetem na ekranie wszystko szybko załapiesz i zakodujesz.
+Quote Post
emtiej

-----

Ale czy ucząc się symfony zbyt sobie tego nie ułatwię? Czy ten framework przyda mi się w przyszłości? Czy profesjonalni programiści PHP używają tego typu rzeczy?
+Quote Post
Mephistofeles

-----

Może ci się przydać. Nie opłaca się pisać własnego rozwiązania, dopóki nie będzie to konieczne.
Jest jeszcze np. Kohana i Zend, który właściwie jest bardziej zbiorem klas niż pełnym fw.

Ten post edytował Mephistofeles 10.01.2010, 21:41:50
+Quote Post
Szymon80

-----

Polecam się zapoznać ze skryptami innych katalogów i "wyciągnąć" z nich najlepsze elementy.

+Quote Post
emtiej

-----

No dobra powiedzmy, że zacznę to pisać w symfony, od czego zacząć? Znacie jakieś poradniki do tego framework-a, albo książki?
+Quote Post
skowron-line

-----

Kolega już Ci napisał gdzie znajdziesz pomoc.
Cytat(Mephistofeles @ 10.01.2010, 21:22:00 ) *
Z Jobeetem na ekranie wszystko szybko załapiesz i zakodujesz.

--------------------
I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy.

QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam
http://www.phpbench.com/
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 22.08.2025 - 00:02