![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 69 Pomógł: 0 Dołączył: 27.08.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam chcę stworzyć skrypt który polega na tym iż użytkownik wyznacza godziny w których chce pracować. Jest siedem dni tygodnia i do każdego są dwa pola rozwijane:
OFF oznacza wolne. Po wypełnieniu całości i kliknięcu na wyslij chcę by dane zostały zapisane do bazy mysql. Baza ta składa się z 2 tabel: + users - gdzie są pola id,username,password + worklog - z polami id,user_id,data,start_time,end_time Nie wiem czy ta druga tabela jest dobrze skonstruowana - generalnie mam prosty system logowania który korzysta z tabeli users i chcę by po zalogowaniu użytkownik mógł własnie wypełnić i wysłać do bazy te dane. Problemem dla mnie jest kilka kwestii: 1. Czynność wypełniania formularza powtarzać się będzie co tydzień więc jak zrobić by w bazie trzymane były tylko dane ze ściśle określonego tygodnia np 10.01.2010-16.01.2010? 2. czy w związku z pytaniem nr 1 okresy tych tygodni muszę ustalać na sztywno w pliku czy za pomocą jakieś funkcji mogę po prostu określić sobie interwał? 3. Znalazłem sobie w internecie bibliotekę simpleXML za pomocą której chciałbym dane zapisywać sobie do pliku - by po odpaleniu plik.xml byliby wyszczególnieni wszyscy z bazy z podziałem na dni tygodnia i godziny w których mogą pracować. Czy ta biblioteka jest dobra to tego celu czy istnieje jakieś lepsze rozwiazanie? prosiłbym o wszelkie wskazówki ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 262 Pomógł: 26 Dołączył: 23.01.2009 Skąd: eZ Systems Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam nadzieję, że te selecty masz w jakiejś klasie je generującej.
Bo takie kopiowanie tych selectów jest po prostu nienajlepszą techniką kodowania. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 69 Pomógł: 0 Dołączył: 27.08.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no tak oczywiście że będzie klasa generująca. Generalnie bardziej mi chodzi o pozostałe kwestie..
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 1 Dołączył: 2.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dlaczego w bazie musza byc dane tylko z ostatniego tygodnia? Po prostu dodawaj kolejne rekordy, ale zostaw historie -pobieranie danych tylko za aktualny tydzien nie bedzie wcale trudne, za to bedzie widac kto kiedy pracowal
![]() Ale jesli tak byc musi, to mozesz stworzyc skrypt kasujacy zeszly tydzien, ktory bedzie uruchamiany np w poniedzialek o godz 00.01 Do zorientowania sie w calym tym tygodniowym balaganie moga Ci przydac takie konstrukcje: |
|
|
![]()
|
|
a do historii w takim razie musiałbym stworzyć pewnei nową tabelę worklog_history tak?
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 1 Dołączył: 2.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ależ skąd, wszystko będzie w worklog; musisz tylko dbac o to, aby wstawiajac dane np za czwartek prawidlowo wyliczyc wartosc do wstawienia w kolumnie `date`. Zeby zobaczyc aktualny plan pobieral bedziesz sobie tylko najswiezszy tydzien.
O "performans" bym sie na Twoim miejscu nie martwil ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 17:32 |