![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Tym razem ja o coś zapytam. Konkretnie, to szukam pomocy w uruchomieniu SquirrelMaila. Próby zalogowania się kończą się komunikatem:
Kod There was an error contacting the mail server. . Fragment configa:Contact your administrator for help. Kod $domain = 'moj.serwer.pl';
$imapServerAddress = 'localhost'; $imapPort = 143; $useSendmail = false; $smtpServerAddress = 'localhost'; $smtpPort = 25; $sendmail_path = '/usr/sbin/sendmail'; $use_authenticated_smtp = true; $pop_before_smtp = true; $imap_server_type = 'other'; $invert_time = false; $optional_delimiter = 'detect'; Poczta jest obslugiwana przez Qmaila. Ktos ma jakieś propozycje co mogłem przegapić, zapomnieć, zle podać? -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 398 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Squirrel chodzi przez IMAP - sprawdź najpierw czy z nim wszystko w porządku. Połącz się jakimś normalnym klientem pocztowym przez IMAP i zobacz czy działa. Sprawdź też co to za serwer IMAP'a. U mnie w konfigu squirrel'a musiałem przestawić serwer na: $imap_server_type = 'cyrus';
-------------------- cease this long, long rest / wake and risk a foul weakness to live / when it all comes down / watch the smoke and bury the past again / sit and think what will come / raise your fears and cast them all away
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
A mógłbyś poradzić jak tego IMAPa ugryźć? W życiu tego nie robilem
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 398 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Trudno żebym tutaj wrzucał opis instalacji i konfiguracji serwera IMAP. Najpierw może zorientuj się co to jest i "z czym to się je". Generalnie IMAP to taki lepszy POP3. Jest zsynchronizowany z serwerem pocztowym (np. Qmailem) ale w przeciwieństwie do POP3, przechowuje wszystkie Twoje maile, wraz ze strukturą katalogów stworzoną przez Ciebie po stronie serwera, a nie u klienta. Czyli nie musisz już sobie robić w Outlooku katalogów, segregować wiadomości, przechowywać w Draft niedokończone maile itd. - wszystko siedzi na serwerze i możesz się do tego podłączyć z każdego miejsca i masz komplet danych. Jeśli chodzi o instalację to proponuje na początek zajrzeć do Twojej dystrybucji - prawdopodobnie są tam odpowiednie pakiety. Ewentualnie możesz robić wszystko z palca - stronka jednego z kilku dostępnych serwerów IMAP: http://asg.web.cmu.edu/cyrus/imapd/.
-------------------- cease this long, long rest / wake and risk a foul weakness to live / when it all comes down / watch the smoke and bury the past again / sit and think what will come / raise your fears and cast them all away
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 01:48 |