![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 174 Pomógł: 0 Dołączył: 24.04.2009 Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
Cześć. Mam niewielki problem. Mam taki skrypt js/ajax:
Kod //Plik index.html <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01//EN"> <html> <head> <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8"> <title>Ajax</title> <script type="text/javascript"> function getXMLHttpRequestObject() { try{ return new XMLHttpRequest(); } catch(e){ try{ return new ActiveXObject("Microsoft.XMLHTTP"); } catch(e){ return false; } } } function pobierzDane() { if(XMLHttpRequestObject){ var div = document.getElementById("warstwaDanych"); var przyciskEl = document.getElementById("bWyslij"); var tekst1 = document.getElementById("tf1").value; var tekst2 = document.getElementById("tf2").value; tekst1 = escape(tekst1); tekst2 = escape(tekst2); var str = "tekst1=" + tekst1 + "&tekst2=" + tekst2; przyciskEl.disabled = true; XMLHttpRequestObject.open("POST", "dane.php"); XMLHttpRequestObject.setRequestHeader( 'Content-Type', 'application/x-www-form-urlencoded'); XMLHttpRequestObject.onreadystatechange = function() { if (XMLHttpRequestObject.readyState == 4){ if(XMLHttpRequestObject.status == 200){ var tekst = "Dane odebrane z serwera: "; tekst += XMLHttpRequestObject.responseText; div.innerHTML = tekst; } przyciskEl.disabled = false; } } XMLHttpRequestObject.send(str); } } var XMLHttpRequestObject = getXMLHttpRequestObject(); </script> </head> <body> <div id="warstwaDanych"> <input type="text" id="tf2" /> <input type="button" value="Wyślij" onclick="pobierzDane();" id="bWyslij" /> </div> </body> </html> wysyła on formularz typu Post i pole tekstowe zostaje zastąpione danymi otrzymanymi z serwera. Wszystko działa w porządku i bez problemów. Niestety jest malutki problem. Po kliknieciu w wyślij (w formularzu) pole staje się nieaktuwne a my bezczynnie czekamy na odp. Serwera. Czy da radę zrobić tak, aby po wysłaniu formularzu i w oczekiwaniu na uzyskanie danych, my będziemy widzieć dowolny tekst (wczytuje...)? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 450 Pomógł: 84 Dołączył: 27.11.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dawno nie miałem do czynienia z czystym AJAX-em, ale powinno działać. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 174 Pomógł: 0 Dołączył: 24.04.2009 Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
Wszystko jest ok. Dziękuję. A czy da radę do tekstu "wczytuję" dodać dowolny obrazek? Mam na myśli coś tego typu:
(IMG:http://events.examiner.com/images/loading-spiral.gif) // OK, poradziłem sobie jednak :] Dziękuję za pomoc Ten post edytował mperlam 10.01.2010, 15:05:20 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 12:41 |