![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 729 Pomógł: 346 Dołączył: 4.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W skrócie menu miałoby wyglądać: site_id (zależnie od tego miałoby wyciągać sekcje, a na podstawie sekcji wyciąganie stron SECTION position 1 (bądź najmniejszą istniejącą następną w wypadku gdy ta pozycja już nie istnieje) page position 1 (bądź najmniejszą istniejącą następną w wypadku gdy ta pozycja już nie istnieje) gdzie section_id = id sekcji z pozycją 1 page position 2 (bądź najmniejszą istniejącą następną w wypadku gdy ta pozycja już nie istnieje) gdzie section_id = id sekcji z pozycją 1 page position 3 (bądź najmniejszą istniejącą następną w wypadku gdy ta pozycja już nie istnieje) gdzie section_id = id sekcji z pozycją 1 SECTION position 2 (bądź najmniejszą istniejącą następną w wypadku gdy ta pozycja już nie istnieje) page position 1 (bądź najmniejszą istniejącą następną w wypadku gdy ta pozycja już nie istnieje) gdzie section_id = id sekcji z pozycją 2 page position 2 (bądź najmniejszą istniejącą następną w wypadku gdy ta pozycja już nie istnieje) gdzie section_id = id sekcji z pozycją 2 page position 3 (bądź najmniejszą istniejącą następną w wypadku gdy ta pozycja już nie istnieje) gdzie section_id = id sekcji z pozycją 2 . . . SECTION position ostatnia (bądź najmniejszą istniejącą następną w wypadku gdy ta pozycja już nie istnieje) page position 1 (bądź najmniejszą istniejącą następną w wypadku gdy ta pozycja już nie istnieje) gdzie section_id = id sekcji z pozycją ostatnia page position 2 (bądź najmniejszą istniejącą następną w wypadku gdy ta pozycja już nie istnieje) gdzie section_id = id sekcji z pozycją ostatnia page position 3 (bądź najmniejszą istniejącą następną w wypadku gdy ta pozycja już nie istnieje) gdzie section_id = id sekcji z pozycją ostatnia Jakie zapytanie do tego ułożyć i jak to w miarę dobrze wyświetlić pętlą Ok to może inaczej postanowiłem to rozbić na 2 zapytania z pierwszym nie mam problemu : wyciągnięcie sekcji SELECT * FROM section where site_id='1' ORDER BY `section_position`; ale z drugim zapytaniem mam już problem bo nie wiem jak wyciągnąć strony których section_id ma przypisane site_id='1' zapytanie SELECT page.id, page.name from page, section where section.site_id='1' podwaja mi wyniki Ten post edytował lobopol 9.01.2010, 12:40:40 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 81 Pomógł: 14 Dołączył: 3.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 98 Pomógł: 0 Dołączył: 18.03.2008 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Czy możesz to opisać Nh2003?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 729 Pomógł: 346 Dołączył: 4.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tylko jedno, ale dodam aby poprawnie wyciągać sobie przez php musiałem dodać:
section.id as section_id itd. ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 98 Pomógł: 0 Dołączył: 18.03.2008 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Mam podobny problem jak kolega:
Tabela CREATE TABLE `user` ( `id` int(11) NOT NULL AUTO_INCREMENT, `wyiksztalcenie` varchar(255) NOT NULL, PRIMARY KEY (`id`), Chcę wyciągnć dane z bazy i zrobić z nich menu. Będzie ono służyło do tego kiedy trzeba będzie podać wykształcenie to się je wybiera. W tabeli zamiast wykształcenia podaje się jego id. Oprucz tego aby rozwijać pobrane dane z tabeli to pobrać id i zapisać w innej tabeli.[php][/php] |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 81 Pomógł: 14 Dołączył: 3.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam podobny problem jak kolega: Tabela CREATE TABLE `user` ( `id` int(11) NOT NULL AUTO_INCREMENT, `wyiksztalcenie` varchar(255) NOT NULL, PRIMARY KEY (`id`), Chcę wyciągnć dane z bazy i zrobić z nich menu. Będzie ono służyło do tego kiedy trzeba będzie podać wykształcenie to się je wybiera. W tabeli zamiast wykształcenia podaje się jego id. Oprucz tego aby rozwijać pobrane dane z tabeli to pobrać id i zapisać w innej tabeli.[php][/php] Szczerze mówiąc to nie za bardzo rozumiem o co chodzi. Jakbys mogl to troche bardziej klarownie opisac to moze bede w stanie pomoc. |
|
|
![]()
|
|
Nie wie czy Ci dobrze opiszę swój problem.
Mam bazę która zbudowana jest z wielu tabel. Jedna tabela jest w relacji z innymi wieloma. Tabela ta ma informacje o osobach. Dla przykładu kiedy się wypełnia informacje o wykształceniu system wyświetla typy wykształcenia które pobrał z innej tabel wraz z id. Jeśli wybierzemy odpowiednie wykształcenie to id dla wybranego wykształcenia będzie zapisane w tabeli z informacjami o tej osobie. |
|
|
![]()
|
|
A może mógłbyś przedstawić strukturę bazy i dane jakie chcesz wyciągać. Bo naprawdę ciężko ciebie zrozumieć.
Na razie rozumiem, że masz jakąś tabelę o mniej więcej takiej strukturze wykształcenie id zawartość_wykształcenie i powiedzmy drugą tabelę users id wykształcenie_id klucz obcy reszta danych i chciałbyś dodawać do bazy przez php w łatwy sposób nowych userów albo ich edytować w formie listy rozwijanej najprawdopodobniej aby taką listę zrobić wystarczy, że wyciągniesz z bazy poleceniem select * from wyksztalcenie i zrobisz np. tak listę: i teraz przy submicie dostajesz wartosc $_POST['list'] z wartością wybranego wykształcenia (oczywiście trzeba o sobie jeszcze zabezpieczyć ![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 14:03 |