![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 213 Pomógł: 10 Dołączył: 7.01.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam pytanie o konstrukcje strony
mam strukture folderow public_html/ //index.php .htaccess config.php public_html/javascript/ //po prostu potrzebne biblioteki js public_html/css/ public_html/img/ public_html/php/includes //podstrony public_html/php/functions //biblioteki php public_html/admin/ //panel admina w a nim taka sama struktura html mam w bazie danych na poczatku szkielet html, pozniej poszczegolne elementy jak menu, czy stopka pozniej wyglad podstron plik index. pobiera szkieler html a pozniej przy uzyciu str_replace podstawia poszczegolne elementy strony na ile jest to odbra konstrukcja ? jak mozna to usprawnic ? Ten post edytował Kamil Pietrzak 7.01.2010, 16:24:41 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 675 Pomógł: 286 Dołączył: 15.06.2009 Skąd: Wieliczka Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 213 Pomógł: 10 Dołączył: 7.01.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a jaka jest roznica w wykorzystaniu tej biblioteki pomiedzy str_replace
bo z tego co czytalem to smarty sie podobnie wykorzystuje tylko z htmlem w plikach |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
Proszę nadać sensowny tytuł.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 182 Pomógł: 115 Dołączył: 4.03.2009 Skąd: Myszków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zamiast zamieniać przypisz tekst do zmiennej Smarty (chociaż jego nie polecam, lepszy OPT).
|
|
|
![]()
|
|
tylko nadal nei rozumemiem za bardzo w jaki sposob mi to ulatwia pisanie
index zbudowany na moj sposob wyglada tak:
+ zmienna odpowiadajaca za tresc i includujaca odpowiedni plik np. ?action=register includuje register.php i to co odpowiada za wyswietlenie formularza rejestracji bedzie w tym pliku, html formularza w bazie Ten post edytował Kamil Pietrzak 7.01.2010, 18:05:21 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 182 Pomógł: 115 Dołączył: 4.03.2009 Skąd: Myszków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W szablonie zrobisz {$ending}, zamiast wstawiać (-ending-), a w PHP $tpl->assign('ending', $ending).
|
|
|
![]()
|
|
chodzi tylko o sposob zapisu ?
przeciez mozna go zawsze zmienic roznica jest taka, ze nie musze wpisywac w wywolaniu w php '(-', czy tam '{$' czy zle zrozumialem... ? nie do konca widze sens korzystania z calej biblioteki, jesli moge skorzytac z funkcji wbudowanej w php czy trzymanie html w bazie to dobre rozwiazanie? w sumie to nie wiem czemu nei pliki lub jeden plik(w bazie mam ponad 20 rekordow z roznymi elementami html)... ale zawsze moge edytowac funkcje 'html' tak aby mi wyciagala z pliku a nie z bazy Ten post edytował Kamil Pietrzak 7.01.2010, 19:53:19 |
|
|
![]()
|
|
Zamiast str_replace nie lepiej będzie dać wstawki PHP w szablonie? Skoro już chcesz wykorzystywać natywne funkcje.
Co do HTMLa, to nie bardzo. |
|
|
![]()
|
|
ja widze tylko 2 mozliwosci
str_replace('{$ending}', $ending, $html); lub include('template.php'; a w template .php <title><? echo $title; ?></title> chyba, ze zapis {$title} oznacza tyle samo co echo $title; co do htmla moze dac go do jednego pliku i kazdy element przypisac do zmiennej $ending = ' <div id="ending">all rights reserved</div> '; if($show_ending = 'yes') {echo $ending;}; |
|
|
![]()
|
|
Klamry {} to element Smarty i kilku innych systemów szablonu, a służą najczęściej za echo.
|
|
|
![]()
|
|
ale w sumie to nadal calosc zostanie przepuszczona przez str_replace i nie bedzie lzejsza dla serwera ?
|
|
|
![]()
|
|
Nie wiem, nie interesowała mnie do tej pory wewnętrzna budowa Smarty. Jeśli chcesz odciążyć serwer, to jak mówiłem użyj wstawek PHP w kodzie szablonu zamiast zamieniać tekst.
|
|
|
![]()
|
|
nei napisalem poki co portalu ktory by zagial serwer... ale wiadomo... zawsze lepiej lzej
![]() mysle o tym zeby dac wszystkie czesci htmla do jednego pliku, tylko w roznych zmiennych, z drugiej strony jak bedzie tego duzo to lepiej juz bedzie w dziesiatkach plikow(burdel) lub w mysql(dodatkowe obciazenie na drodze mysql-strona i trudniejszy dostep co do samych smartow... nie widze sensu sam zrobie to tak samo a nie musze uzywac biblioteki skryptow |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat mysle o tym zeby dac wszystkie czesci htmla do jednego pliku, tylko w roznych zmiennych Z lekkością naprawdę to nie ma nic wspólnego... Tylko pamięć zapychasz; przecież nie potrzebujesz wszystkich szablonów przy generowaniu jednej podstrony. Zawsze zostaje Ci XSLT. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
mozna narobic dziesiatki plikow i jechac na str_replace
albo pozostac przy bazie... z tego co widzialem to np. taka joomla miesci szablon w 4 plikach, ale nei widzialem zadnego skomplikowanego szablonu wszyscy do okola uzywaja tych smartow, co w tym jest ? |
|
|
![]()
|
|
Czemu tak kurczowo trzymasz się tego str_replace? Nie uznajesz konstrukcji jak <?php echo $ending ?> która będzie najprawdopodobniej szybsza niż twoje replace? Nie rozumiem twojego myślenia na ten temat.
|
|
|
![]()
|
|
ok
moge dac tak jak piszesz mozna chyba nawet zapisac jakos tak <?=$title?> w przypadku jednej zmiennej no i daje rade... natomiast to nei koniec konstrukcji zastanawiam sie tez nad samymi skryptami wykonywanymi chyba napisze wiersz polecen a pozniej zastapie go ladna oprawa opierajaca sie na tej samej konstrukcji ale to juz tak na marginesie... po prostu zaczne juz pisac... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat mozna narobic dziesiatki plikow i jechac na str_replace Kurza stopa, nie widzisz, że sam pod sobą dołek kopiesz? Nawet kilka razy:
Jeszcze za mało argumentów? Jak pisałem pierwsze skrypty pod CMS-y, to też popełniałem ten sam błąd, ale zaczynając myśleć o zużywanej pamięci, puknąłem się mocno w głowę. Cytat zastanawiam sie tez nad samymi skryptami wykonywanymi A po polsku? Wykonywanymi przez kogo/co? -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
chodzilo mi juz o same skrypty zarzadzania trescia, nie o budowe
ok, zastosuje echo i tez bedzie, dla mnie to niewielka roznica, a skoro serwer ma zdychac... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 12:57 |