![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 89 Pomógł: 7 Dołączył: 19.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zakładając że strona X ładuje 5 plików z kodem JS, czy możliwe jest zablokowanie jednego z nich za pomocą addonów/hacków/czegokolwiek po stronie użytkownika? Z tego co wiem można zablokować jedynie całą zawartość JS za pomocą przeglądarek. Ale znając 'niezawodność' protokołu HTTP.. może są inne sposoby?
![]() -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Tak, Chociażby za pomocą adblock i nie tylko. A dlaczego pytasz?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 89 Pomógł: 7 Dołączył: 19.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kończę pisać projekt do pracy inż. i tak się zastanawiałem czy konieczne będzie scalenie wszystkich plików JS.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Powinno się (ale niestety mało kto to robi) łączyć wszystkie pliki js (podobnie z obrazkami - więcej info google -> css sprites) jakie wystąpią w serwisie w jeden (jeżeli nie można w jeden to chociaż w mniejszą ich ilość) po to aby zmniejszyć ilość requestów do serwera. W rzeczywistości bardzo rzadko spotkałem się z przypadkiem aby jakiegoś pliku js nie wczytało a inne tak.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Właśnie w jQ widziałem taki sposób wstawiania obrazków na stronie, dzięki za info jak to się nazywa
![]() Odnośnie js miałem na myśli raczej celowe działanie niż przypadkowe ![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 17:49 |