![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 2.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mój problem wygląda następująco:
Mam stronę zintegrowaną z phpBB3. Strona ma kodowanie ISO-8859-2, natomiast forum UTF-8. Na stronie utworzyłem niedawno system quizów, a jak to w systemach quizów bywa, mile widziana tabelka z wynikami userów ![]() http://www.paranormalium.pl/index.php?akcj...&qa=results Zmienna zawierająca nazwę usera wygląda tak:
Niestety, występuje problem z polskimi znakami - iconv() nie konwertuje polskich liter. Efekt - na liście z wynikami wyskakują krzaczki typu "ma?y". Czy da się coś na to poradzić? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 80 Dołączył: 31.05.2008 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Sprawdzaj kodowanie w jakim user wysyła dane. Być może tu leży pies pogrzebany.
-------------------- cojack blog - mój blog (na jakiś czas off).
"jak czegoś nie wiem, to nie myślę że wiem" - moja domena |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 2.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tzn phpBB używa kodowania UTF-8 i w takim kodowaniu teoretycznie zapisuje rekordy w bazie danych. Dziwi mnie jednak to, że po przełączeniu w przeglądarce na kodowanie UTF-8 krzaki wciąż się pojawiają :/ Zamiast "mały" wciąż wyskakuje "ma?y"...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Gdzieś się knoci:
- dane trafiają do bazy w złym kodowaniu - baza ma złe kodowanie - złe kodowanie jest wybrane przy połączeniu - złe kodowanie jest w nagłówkach strony Użyj funkcji typu: http://pl2.php.net/manual/pl/function.mb-detect-encoding.php By rozpoznać kodowanie źródłowe swoich krzaków. Potem sprawdź, skąd się to bierze, należy zlikwidować przyczynę a nie jedynie zamaskować skutek. |
|
|
![]()
|
|
Użyłem podanej funkcji i wyświetliło tylko ASCII.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 7.07.2025 - 21:22 |