Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> pytania o własny startup
f1xer

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Jako że w nowym roku postanowiłem wreszcie odpalić swój startup, chciałbym zadać kilka pytań bardziej doświadczonym użytkownikom.

1. Portal będzie posiadał 2 grupy użytkowników prywatni - 0 opłat, ew. drobne opłaty za usługi sms i klienci biznesowi, tutaj abonament w 3 pakietach. Rozumiem że podczas tworzenia oprogramowania muszę się upewnić że wykorzystane biblioteki/frameworki (z założenia jQuery, jQuery UI, zend framework lub kohana) pozwalają na użycie w celach komercyjnych ?

2. Czy ktoś z was zgłaszał zbiór danych osobowych do GIODO ? czy opierając architekturę na początku na współdzielonym serwerze np. home.pl mogę w bazie przetrzymywać dane takie jak imię nazwisko adres zameldowania nr dowodu pesel ?

3. Bardzo ważnym elementem systemu będzie zewnętrzny program który ma zdalnie aktualizować bazę danych, zresztą mniejsza o wykorzystanie chodzi mi o legalność takiego procederu:
FIRMA X pisze program do obsługi np. serwisu komputerowego
FIRMA Y tworzy portal gdzie można sprawdzać statusy napraw i teraz

FIRMA X odmawia współpracy smile.gif, ale ich oprogramowanie wykorzystuje np zewnętrzną bazę danych MSSQL lub FireBird, czy legelne jest aby FIRMA Y wypuściła program działający w tray'u który co np. 5 min odczytuje odpowiednie dane z bazy danych i wysyła je do portalu. Oczywiście za zgodą użytkownika na pobieranie i wysyłanie danych o jego zleceniach.

--------------------
Pomogłem? wyraź to i kliknij "Pomógł"
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 19.08.2025 - 18:00