![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 254 Pomógł: 3 Dołączył: 23.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chciałbym aby użytkownicy mogli wpisać w formularz tylko określone znaki (cyfry, litery małe i duże oraz podkreślniki myślniki i spacje). Użytkownik może wpisać "sz k ł o" ale nie może wpisać "_- " albo "---", albo " ". Najprościej mówiąc pole może zawierać podkreślniki, myślniki i spacje, ale tylko w kombinacji z przynajmniej jedną literą alfabetu lub cyfrą.
jak w taki przypadku powinnno wyglądąć wyrażenie regularne? -------------------- Artur
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wszystko zależy jak to połączenie ma wyglądać...
-------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 675 Pomógł: 286 Dołączył: 15.06.2009 Skąd: Wieliczka Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 254 Pomógł: 3 Dołączył: 23.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzieki poczytam. Co nieco kojarzę, nie wiem jak oznaczyć, musi wystąpić i może, ale nie musi ![]() -------------------- Artur
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 80 Dołączył: 31.05.2008 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Kod ^[a-zA-Z0-9]{1,} cojack@cojack-laptop:~$ php -r '$a="---"; if(preg_match("/^[a-zA-Z0-9]{1,}/",$a)) echo "jest\n"; else echo "nie ma\n";' nie ma cojack@cojack-laptop:~$ php -r '$a=""; if(preg_match("/^[a-zA-Z0-9]{1,}/",$a)) echo "jest\n"; else echo "nie ma\n";' nie ma cojack@cojack-laptop:~$ php -r '$a=" "; if(preg_match("/^[a-zA-Z0-9]{1,}/",$a)) echo "jest\n"; else echo "nie ma\n";' nie ma cojack@cojack-laptop:~$ php -r '$a="__-"; if(preg_match("/^[a-zA-Z0-9]{1,}/",$a)) echo "jest\n"; else echo "nie ma\n";' nie ma cojack@cojack-laptop:~$ php -r '$a="szkło"; if(preg_match("/^[a-zA-Z0-9]{1,}/",$a)) echo "jest\n"; else echo "nie ma\n";' jest cojack@cojack-laptop:~$ php -r '$a="s z k ł o"; if(preg_match("/^[a-zA-Z0-9]{1,}/",$a)) echo "jest\n"; else echo "nie ma\n";' jest -------------------- cojack blog - mój blog (na jakiś czas off).
"jak czegoś nie wiem, to nie myślę że wiem" - moja domena |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 1 Dołączył: 2.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mysle, ze moglo Ci chodzic o cos w tym rodzaju:
Najpierw sprawdzasz czy napis zawiera tylko dozwolone znaki, a potem szukasz czy wystapila niedozwolona kombinacja. Jesli koniecznie chcesz uzyc jednego patterna, poszukaj w tych tematach z manuala: http://www.php.net/manual/en/regexp.reference.assertions.php http://www.php.net/manual/en/regexp.refere...conditional.php |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.07.2025 - 10:05 |