![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 201 Pomógł: 0 Dołączył: 6.01.2009 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Witam. Mam dwie tabele users i zdjecia. Chciałbym zaktualizować jedną z nich, ale WHERE ma sprawdzać dwie tabele
[SQL] pobierz, plaintext
Takie zapytanie. Ma updatować jeden wiersz w jednej tabeli, ale sprawdzać warunek w dwóch tabelach. Niestety to rozwiązanie mi nie działa, może ktoś mi powie dlaczego? ;d Ten post edytował Zwariowany 2.01.2010, 15:00:17 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 678 Pomógł: 124 Dołączył: 26.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Brakuje ci apostrofu przy pierwszej 5. Możesz też spróbować usunąć te ciapki i zostawić same apostrofy.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 201 Pomógł: 0 Dołączył: 6.01.2009 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
To mój błąd te apostrofy. Usunięcie tych "ciapków" nic nie da, błąd się pojawia taki:
Unknown column 'zdjecia.kogo' in 'where clause' |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 246 Pomógł: 19 Dołączył: 14.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 675 Pomógł: 286 Dołączył: 15.06.2009 Skąd: Wieliczka Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmm a możesz mi powiedzieć po co jest to `zdjecia`.`kogo` ? przecież to nie jest w żaden sposób powiązane z drugą tabelą...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 163 Pomógł: 10 Dołączył: 24.01.2006 Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
Witam. Mam dwie tabele users i zdjecia. Chciałbym zaktualizować jedną z nich, ale WHERE ma sprawdzać dwie tabele [SQL] pobierz, plaintext
Takie zapytanie. Ma updatować jeden wiersz w jednej tabeli, ale sprawdzać warunek w dwóch tabelach. Niestety to rozwiązanie mi nie działa, może ktoś mi powie dlaczego? ;d Po pierwsze olej `, jak byś pisał w SQLu dłuższe zapytania to pisząc ten znak byś się nieźle spocił, szkoda czasu po prostu. Po drugie jeśli w zapytaniu wpisujesz liczbę INTEGER to nie musisz ją umieszczać w apostrofie. Pawel_W a czy musi być zdjecia.kogo powiązane z drugą tabelą? Przecież 2 tabele mają wspólny klucz users.id = zdjecia.id_user, to wystarczy zdjecia.kogo sa brane w WHERE przy update Ten post edytował kusiu 3.01.2010, 00:46:47 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 675 Pomógł: 286 Dołączył: 15.06.2009 Skąd: Wieliczka Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po pierwsze olej `, jak byś pisał w SQLu dłuższe zapytania to pisząc ten znak byś się nieźle spocił, szkoda czasu po prostu. Po drugie jeśli w zapytaniu wpisujesz liczbę INTEGER to nie musisz ją umieszczać w apostrofie. Pawel_W a czy musi być zdjecia.kogo powiązane z drugą tabelą? Przecież 2 tabele mają wspólny klucz users.id = zdjecia.id_user, to wystarczy zdjecia.kogo sa brane w WHERE przy update dobra, ale to `zdjecia`.`kogo` jest niepotrzebne, bo przecież robisz update do `users` ... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.09.2025 - 15:45 |