![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 287 Pomógł: 10 Dołączył: 22.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie, mam pytanie.
Napisałem swoje oprogramowanie sklepowe, troszkę bardziej rozbudowane od allegro, ale nie w tym rzecz, czy mogę legalnie handlować tym oprogramowaniem bez żądnych licencji czy czegoś? Jestem 100% autorem, chciałbym otworzyć coś takiego jak: http://www.sote.pl/ , pytanie polega na tym, czy musze posiadać jakieś zezwolenie na taką rzecz? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 1 566 Pomógł: 37 Dołączył: 14.05.2003 Skąd: Kraków ![]() |
Jeśli posiadasz swoje oprogramowanie, to możesz legalnie sprzedawać. Problem jest gdy zaczynasz korzystać z gotowych bibliotek, które mają różne licencje. Trzeba wtedy posprawdzać czy dana licencja zezwala na użycie biblioteki w komercyjnym zastosowaniu. Jeszcze wchodzi w grę wystawianie faktur, paragonów itp, do tego trzeba mieć zarejestrowaną działalność.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 287 Pomógł: 10 Dołączył: 22.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To znaczy skrypt pisany w PHP itd, nie używam w nim żadnej biblioteki i innych rzeczy, chodzi mi o same prawa autorskie, chciałem to wystawić na allegro. Skrypt robiłem od opcji NEW w Notepadzie, po prostu chcę wydać 5 egzemplarzy bez żadnego ryzyka. Abym był pełnoletni brakuje mi ponad pół roku, na firmę ojca najwyżej paragony pójdą.
Ten post edytował Matimor 2.01.2010, 15:17:06 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 226 Pomógł: 23 Dołączył: 2.10.2007 Skąd: Słupsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chyba nie rozumiesz... Chodzi o to, że jeżeli używałeś już gotowego jakiegoś skrytpu np frameworka jquery to sprawdzasz w licencji czy możesz sprzedawać produkty stworzone przy jego pomocy. Tak samo sprawa wygląda z każdą bibliotekę czy frameworkami. Jeżeli wszystko, 100% pisałeś sam, nie używałeś niczego gotowego, to nie ma żadnego problemu, możesz sprzedawać nie tylko 5 ale i 100 czy więcej tych skryptów
![]() -------------------- banan wszyscy.
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki wielkie za pomoc. :-)
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 662 Pomógł: 45 Dołączył: 26.03.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat troszkę bardziej rozbudowane od allegro Śmiem wątpić, po tym jakie pytania zadajesz ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 366 Pomógł: 261 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Śmiem wątpić, po tym jakie pytania zadajesz ![]() ![]() I na pewno przy kilku milionach użytkowników będzie miał lepszą wydajność ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 226 Pomógł: 23 Dołączył: 2.10.2007 Skąd: Słupsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale co Was to obchodzi? Napisał, chce sprzedać. Nie Wasza sprawa jak to jest zrobione.
-------------------- banan wszyscy.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 634 Pomógł: 14 Dołączył: 27.05.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 313 Pomógł: 24 Dołączył: 9.08.2008 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
na firmę ojca najwyżej paragony pójdą. upewnij się że ojciec ma w pkd wpisane 'działalność związana z oprogramowaniem' -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 071 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 Skąd: Olsztyn ![]() |
u kogo w regulaminie?
edit: nie ładnie kasować swoje posty w środku konwersacji, pierwsze i ostatnie ostrzeżenie. |
|
|
![]()
|
|
Gdy użyje skryptu Ajax na aktywne sprawdzanie formularza, to nie zaszkodzi mi to w sprzedaży?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 182 Pomógł: 115 Dołączył: 4.03.2009 Skąd: Myszków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie, dopóki skrypt którego używasz (zakładam, że nie twój) zezwala na komercyjne wykorzystywanie.
|
|
|
![]()
|
|
Tak skrypt nie jest mój, jedyne co wygrzebałem o tym skrypcie to Non Commercial, to znaczy, że raczej musze swój skrypt napisać :/
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 0 Dołączył: 12.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kręcicie towarzyszu.
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 182 Pomógł: 115 Dołączył: 4.03.2009 Skąd: Myszków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czytaj ze zrozumieniem. Aplikacja jest jego autorstwa, a on mówił o skrypcie JS obsługującym formularze.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.06.2025 - 22:23 |