|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 4.10.2009 Ostrzeżenie: (0%)
|
Zawsze używałem tego:
Kod $tekst ="Żłów jest żółtyżźąś"; $tekst = strtr($tekst,"ĄĆĘŁŃÓŚŻŹąćęłńóśżź","ACELNOSZZacelnoszz"); echo $tekst;//Wynik: Zolw jest zolty A dzis patrze a tu zamiast liter bez ogonkow widzę kwadraciki z pytajnikami. Może to wina zmiany kodowania z ISO-((...)-2 na UTF-8? |
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 4 Dołączył: 28.09.2009 Skąd: Chełm Ostrzeżenie: (0%)
|
Zle zakodowales plik prawdopodobnie.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 105 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2005 Ostrzeżenie: (0%)
|
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 4.10.2009 Ostrzeżenie: (0%)
|
Wszystkie pliki zapisane są w UTF-8. Zresztą ą, ź, ć wyświetlają się normalnie. Problem pojaiwa sie po użyciu tej funkcji.
Dodałem dla pewnosci ten header, ale to nic nie dalo. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 255 Pomógł: 16 Dołączył: 4.07.2007 Ostrzeżenie: (0%)
|
twoj edytor tez pracuje w utf-8 ?
bo to tez czesty blad samo wpisanie w metatagach utf-8 nie powoduje ze znaki bede poprawnie wyswietlane |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 56 Pomógł: 0 Dołączył: 15.02.2009 Ostrzeżenie: (0%)
|
Moze sproboj skonwertowac to ISO do UTF-8?
Ten post edytował Haczyk67 2.01.2010, 13:50:59 |
|
|
|
|
|
|
|
Mój edytor obsluguje UTF-8 i tak zapisuje wszystkie pliki. Mam tez meta UTF-8
edit: Teraz tak sie zastanawiam. Bo na poczatku mialem wszystko w ISO-(..)-2 i potem zapsalem to w UTF-8, zmienilem meta itd. Napisalem kod jeszcze raz od nowa, w UTF-8 i dalej to samo. Ten post edytował czerpakzmiedzi 2.01.2010, 13:54:33 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%)
|
A więc zapraszam do lektury:
http://php.net/manual/en/book.mbstring.php |
|
|
|
|
|
|
|
Nie mam możliwosci instalacji nowych rozszerzeń na moim hostingu. Czy da sie to załatwić jakoś inaczej?
Bardzo dziwna sprawa. Napisałem funkcje jeszcze raz inczej: Kod $table1=array('ą', 'ć', 'ę', 'ł', 'ń', 'ó', 'ś', 'ż', 'ź'); $table2=array('a', 'c', 'e', 'l', 'n', 'o', 's', 'z', 'z'); $wynik=str_replace($table1, $table2, $tekst); echo $wynik; Działa! Tylko ze kilka linii wyzej znajduje sie rozwiazanie z strtr i w jej wyniku widze krzaczki! Panowie spece od php, prosilbym o wytlumaczenie dlaczego tak sie dzieje?? |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 675 Pomógł: 286 Dołączył: 15.06.2009 Skąd: Wieliczka Ostrzeżenie: (0%)
|
na 100% musisz mieć źle zakodowaną stronkę, miałem to samo dopóki nie zmieniłem sobie kodowania w programie, teraz już nie ma "krzoków" (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
|
|
|
|
|
A więc co jeszcze mogę zrobić?
Mam na razie tak: - wysyłanie header w php z utf-8 - domyślny utf-8 do wszystkich plików w moim edytorze - utf-8 w meta |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%)
|
Ja zawsze w takich sytuacjach zalecam:
http://pl2.php.net/manual/pl/function.mb-detect-encoding.php Bo to, że baza czy plik jest opisany jako np. ISO nie znaczy, że nie może zawierać znaków kodowanych w UTF-8. Sprawdź jak zakodowane są Twoje krzaki i jeśli to plik to przeprowadź konwersję przy pomocy choćby funkcji iconv lub jakimś edytorem, który potrafi zapisać krzaki w dowolnym popularnym kodowaniu, np. "Gżegżółka". Sprawdź też walidatorem, czy dokument HTML jest prawidłowy, czasem walidator potrafi wykryć złe kodowanie. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 235 Pomógł: 17 Dołączył: 18.07.2007 Skąd: Białystok Ostrzeżenie: (0%)
|
A nie lecą żadne warny, notice, itp ?
|
|
|
|
|
|
|
|
Żadnych warnów, noticów.
Co do http://pl2.php.net/manual/pl/function.mb-detect-encoding.php : - valid 100% - przed użyciem strstr ciąg znaków to utf-8 - po uzyciu strstr ciag znakow to ASCII Kolejna dziwna sprawa. Kiedy spróbowałem tą funkcją sprawdzić ciąg pusty ('') otrzymałem ASCII |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D |
A chociaż raczyłeś zerknąć jakich charsetów można z funkcjami strstr używać? I dlaczego nie bez powodu istnieją funkcje z przedrostkiem mb_ ?
Strstr operują na danych zapisywanych charsetami 1 bajtowymi.Polskie znaki rzekomo też takie są, ale tylko częściowo. Pewne znaki są bowiem zapisywane nie na 1 ale na 2(!) bajtach i dlatego są problemy. Dlatego też na wyjściu strstr masz ascii. Użyj wersji z mb_ (jest na niestety wolniejsza, ale coś za coś), czyli mb_strstr zamiast strstr użyj. |
|
|
|
|
|
|
|
thek, dzięki ale dotychczas uzywałem strstr bez zadnego problemu. I z tego co wiem w UTF-8 powinno byc tak samo.
Niestety funkcja mb_strstr przyjmuje tylko 2 paramtry typu string. Za pomocą tej funkcji nie zrobię tego samego co za pomocą strtr. To 2 różne funkcje. |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 23.12.2025 - 10:55 |