![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 25.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chciałabym pobrać z tabeli książki unikalne elementy z kolumny tytuły.
Unikalne wpisy wyciągamy poprzez DISTINCT Pytanie tylko jak sprawdzić ile rekordów jest dla tych unikalnych tytułów (każdego z osobna) i jak wyświetlić je na stronie, posortowane malejąco jako: tytuł (ilość) ? Byłabym wdzięczna za zbudowanie zapytania do bazy MySQL i kod php odpowiedzialny za wyświetlenie wyników na stronie. Udało mi się to rozwiązać bez stosowania DISTINCT, robiąć to w pętli foreach i sprawdzająć tablicę poprzez array_unique, ale jest zapewne jakieś optymalniejsze rozwiązanie. Ten post edytował Karioka 30.12.2009, 21:52:17 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
GROUP BY + COUNT zamiast DISTINCT?
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 25.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jakiś przykładzik? Przyznam, że o ile po manualu php jakoś się poruszam to bardziej skomplikowane zapytania do mysql to dla mnie czarna magia.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
To są podstawy SQL, w kursach jest to wyjaśnione.
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Gdyby udało mi się uskutecznić przykład z manuala to nie pisałabym pytania na forum
![]() // EDIT Temat do usunięcia. Nie wnosi nic wartościowego. Mnie udało się rozwiązać problem - może trochę na około ale działa. Ten post edytował Karioka 30.12.2009, 21:18:10 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 744 Pomógł: 118 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: poziome Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- śmieszne obrazki
Kryzys: Ser jem spleśniały, wino piję stare i samochód mam bez dachu.. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 06:28 |