![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 19.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam dużą bazę danych ze zdjęciami, i słowami kluczowymi. W uproszczeniu baza składa się z 2 tabel: zdjęcia z polami id_zdjecia i ścieżką do zdjęcia oraz tabelę słowa kluczowe, gdzie mam pola id, id_zdjecia, slowo. I teraz chciałbym jednym zapytaniem sql znaleźć zdjęcia które mają przypisane np 2 słowa kluczowe np: jeśli wpiszę "piłka nożna", chcę znaleźć tylko te identyfikatory zdjęć które mają słowo PIŁKA i NOŻNA. Wszelkie moje próby kończą się 2 wyjściami. Albo dostaję wynik w postaci identyfikatorów zdjęć zawierających słowo piłka lub słowo nożna, albo pusty zbiór danych. Oczywiście mam w bazie słów kluczowych takie wpisy, gdzie do jednego identyfikatora zdjęcia przypisane są oba te słowa. Robię to mniejwiecej tak: OPCJA 1:
OPCJA 2:
Proszę o jakąś podpowiedź, bo stanąłem w miejscu, w którym nie spodziewałem się w ogóle problemu... |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 855 Pomógł: 145 Dołączył: 17.07.2008 Skąd: High Memory Area Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
WHERE word LIKE '%PILKA%' OR word LIKE '%NOZNA%'
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 19.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem, może nie byłem za bardzo precyzyjny, ale takie zapytanie zwraca mi tak jak napisałem wszystkie zdjęcia powiązane ze słowem PIŁKA oraz te ze słowem NOŻNA konkretnie rzecz ujmując ~ok 35000 rekordów. A ja chciałbym dostać TYLKO te zdjęcia które opisane są oboma słowami, których w bazie mam mniejwięcej 12000.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 855 Pomógł: 145 Dołączył: 17.07.2008 Skąd: High Memory Area Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to w takim razie:
WHERE word LIKE '%PILKA%' AND word LIKE '%NOZNA%' |
|
|
![]()
|
|
No dobra, ale jak popatrzysz na mój pierwszy post OBA rozwiązania które proponujesz są w tam i oba zapytania nie działają, przynajmniej nie tak jak bym tego oczekiwał. Dlatego właśnie piszę na forum...
|
|
|
![]()
|
|
Ale jak popatrzyzs na moje propozycje, to zauważysz że różnią się od twoich małymi, ale istotnymi detalami (dosłownie dwoma)
|
|
|
![]()
|
|
Twoja propozycja nie działa, bo jest praktycznie identyczna jak moja. Co do różnic, widzę 2, moim zdaniem nie istotne dla istoty problemu: ja mam cudzysłowy, ty ', ja mam jeden znak procenta po wyrazie który szukam(bo tak własnie chce szukać - to co wpiszę+jakieś znaki, stąd WYRAZ%), Ty proponujesz % także przed wyrazem, mi zupełnie niepotrzebne(bo to oznaczało by szukania fraz jakiesZnakiWYRAZjakiesZnaki). Dodam dla uściślenia że w polu word zawsze znajduje się jedno słowo, więc prawdę mówiąc można by szukać bez procentów, lub w ogóle pisząc word = "SZUKANYWYRAZ". Ale żeby nie było - sprawdziłem mimo wszystko. Więc stwierdzam raz jeszcze - nie działa. W obrazku zrzut ekranu:
![]() Jeśli czegoś więcej nie widzę, proszę o oświecenie, bo mija już drugi dzień jak z tym walczę a rozwiązania łopatologiczne jakie stosuje są niedopuszczalnie wolne. |
|
|
![]()
|
|
Ok. Spróbuj tak: Kod SELECT fl_kw_img_id AS c, GROUP_CONCAT(fl_kw_word) AS w FROM keywords GROUP BY fl_kw_img_id HAVING w LIKE '%STADION%' AND w LIKE '%WARSZAWA%'
Ten post edytował Mchl 31.12.2009, 08:49:40 |
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Inny sposób, być może szybszy, może wyglądać tak:
Kod SELECT t1.fl_kw_img_id AS c FROM keywords AS t1 CROSS JOIN keywords AS t2 USING (fl_kw_img_id) WHERE t1.fl_kw_word = 'STADION' AND t2.fl_kw_word = 'WARSZAWA' Problem z tym jest taki, że dla dwóch, czy trzech słow to będzie jeszcze jako tako, ale potem coraz bardziej się ślimaczy (bo trzeba kolejne JOINy dorzucać) |
|
|
![]()
|
|
O to jest świetne! Wielkie dzięki!
|
|
|
![]()
|
|
Dla formalności zapytam: indeksy w tej tabeli masz? Jakie?
|
|
|
![]()
|
|
Mam, mam. Tak to mniejwięcej wygląda
|
|
|
![]()
|
|
Kod ALTER TABLE keywords ADD INDEX imgID_word(fl_kw_img_id,fl_kw_word) (na dobrą sprawę, to mógłby być Twój PRIMARY) Sprawdź EXPLAINem, ale wydaje mi się, że powinien dobrze pasować do tego zapytania. |
|
|
![]()
|
|
A to nie jest tak, że polo PRIMARY KEY musi być unikalne? Bo u mnie w tej tabeli tak nie jest stąd podejrzewam oddzielne pole z indeksem. Ale nawet w takiej strukturze to ostatnie zapytanie nieźle dawało radę, mimo że wiele czasu na testy nie miałem przed sylwkiem, więc pewnie będe z niego intensywnie korzystał.
|
|
|
![]()
|
|
Musi być, ale podejrzewam, że nie masz dwa razy tego samego słowa przypisanego do jednego obrazka.
|
|
|
![]()
|
|
No właśnie niestety mam, bo ktoś tworząc tą całą bazę poszedł w wielu miejscach na skróty. Dlatego też pewnie w miarę czasu będę szukał sposobu żeby te duplikaty łatwo szybko i przyjemnie usunąć.
|
|
|
![]()
|
|
UWAGA: Nie sprawdzone. Nie biorę gwarancji. Nie testować na żywych danych.
To powinno załatwić sprawę duplikatów Kod DELETE
FROM keywords WHERE fl_kw_id IN ( SELECT DISTINCT t1.fl_kw_id FROM keywords AS t1 CROSS JOIN keywords AS t2 USING(fl_kw_img_id,fl_kw_word) WHERE t1.fl_kw_id > t2.fl_kw_id ) Ten post edytował Mchl 3.01.2010, 18:47:35 |
|
|
![]()
|
|
Wywała błąd:
#1093 - You can't specify target table 'keywords' for update in FROM clause Z braku czasu nie googlowałem za dużo, ale nie wiem czy nie trafiliśmy na jakiś bug w mysql... |
|
|
![]()
|
|
Nie nie... to ma sens...
Spróbuj tego: Kod DELETE
k FROM keywords AS k, ( SELECT DISTINCT t1.fl_kw_id FROM keywords AS t1 CROSS JOIN keywords AS t2 USING(fl_kw_img_id,fl_kw_word) WHERE t1.fl_kw_id > t2.fl_kw_id ) AS sq WHERE k.fl_kw_id = sq.fl_kw_id |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 07:32 |