![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 495 Pomógł: 245 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Siemka,
Sprawa wydaje się być dość błaha ale jakoś nie mogę wymyślić rozwiązania. Otóż mam pętle while wyświetlającą nazwiska. Jeśli jest ich więcej niż jedno, czyli jeśli $num>1 to wstawiany jest między nie przecinek.
Pytanie moje brzmi: jak zrobić żeby po ostatnim wyniku (nazwisku) nie pojawiał się ten przecinek? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 403 Pomógł: 68 Dołączył: 20.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie testowałem, ale wydaje mi się że powinno działać. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 952 Pomógł: 154 Dołączył: 20.01.2007 Skąd: /dev/oracle Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do czegoś takiego w ogóle nie jest potrzebna znajomość liczby elementów. Wystarczy wyświetlać przecinek przed wierszem.
Nawiasem mówiąc Open Power Template posiada wbudowaną taką funkcjonalność. |
|
|
![]()
|
|
Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
O ile potrzebujesz cały ciąg znaków. Nawiasem mówiąc Open Power Template posiada wbudowaną taką funkcjonalność. Mój czajnik też (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) . To nie ma nic do tematu. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
To ja mam kilka możliwości:
1) dokładnie do tego co chcesz - rtrim() 2) optymalizacja tego co dał Zyx, by nie przechodził za każdym razem przez if-else co krok pętli. Jak? Na początku robisz mysql_num_rows przed while. Jeśli 0 - zwracasz false (zabezpieczenie przed pustą listą), jeśli 1 -robisz mysql_fetch_* i zwracasz to jedno znalezione, jeśli większe od 1 wyciągasz pierwsze i lecisz normalnie z pętlą ( ale już bez sprawdzania pierwszego). Dla wygody i przejrzystości, zamiast robić jakieś switche czy elseif można zrobić zagnieżdżony if na zasadzie:
W efekcie mamy tylko dwa sprawdzenia zmiennej $ile i pętle ewentualne nie przejmują się sprawdzeniem czy element jest pierwszy. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 495 Pomógł: 245 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki wszystkim. Potrzebowalem to uzyc w wielu miejscach i co ciekawe wszytkie propozycje wykorzystalem w zaleznosci od pozostalych elementow wewnatrz petli.
f1xer.... $i=0; i juz smiga. Ten post edytował sadistic_son 4.01.2010, 19:16:56 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 13:05 |