![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 246 Pomógł: 19 Dołączył: 14.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć, mam takie tabele:
1. ksiazki: id | tytul | itd. 3 | t1 12 | t2 2.ksiazki_autor: id_ksiazki | id_autor 3 | 2 3 | 3 3 | 4 3.autorzy: id | autor 2 | kowalski 3 | nowak 4 | jakiś tam Na podstawie id ksiązki chcę wyciągnąć jej autorów, a także wszystkie informacje o niej. Zrobiłem takie zapytanie, ale jak mam 3 autorów ksiązki to wyciąga mi 3 razy jej dane:
-------------------- "Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi." - Albert Einstein |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
select distinct * (...) nie pomaga ?
-------------------- Nie pomagam na pw, tylko forum.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
@darko:
Nie zajarzyłeś "problemu". @Max Damage: Robiąc złączenia tabel zawsze dostaniesz nadmiarowej ilości danych. Po stronie PHP musisz sobie wyświetlić informacje o książce tylko raz, a jej autorów X razy (tyle ilu ich jest). Oczywiście możesz rozbić to na 2 zapytania: 1 pobierające info o książce i 2 pobierające jej autorów. Kwestia aktualnej potrzeby. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 246 Pomógł: 19 Dołączył: 14.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Miałem po prostu nadzieje, że da się to wyciągnąć jednym zapytaniem. Zrobienie większej ilości zapytań to żadna sztuka. No ale może masz rację i inaczej się tego napisać nie da, a szkoda.
-------------------- "Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi." - Albert Einstein |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 18:59 |