![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 61 Pomógł: 0 Dołączył: 14.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Od pewnego czasu Avast wyrzuca mi komunikat o koniu trijańskim: JS:Illredir-B [Trj]
który jest na mojej stronie. W jaki sposób można się go pozbyć. Z tego co zauważyłem problem pojawia się w plikach .js i plikach o nazwie index. Czy jest sposób, żeby sprawdzić i naprawić pliki umieszczone na serwerze? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 259 Pomógł: 42 Dołączył: 8.04.2005 Skąd: Mława Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Prawdopodobnie masz zapisane w Total Commanderze sesje ftp z hasłami.
Trojan jest na kompie, wykorzystuje dane z TC i edytuje strony. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 61 Pomógł: 0 Dołączył: 14.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam bardzo małe doświadczenie z tego typu problemami. W jaki sposób wirusa namierzyć i zlikwidować?
Oraz jak zabezpieczyć się przed nim na przyszłość. Popracowałem trochę nad tematem i z tego co wiem to wirus rzeczywiście edytuje pliki php i html o nazwie index. gdzie na końcu dopisuje skrypt - wirusa. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 259 Pomógł: 42 Dołączył: 8.04.2005 Skąd: Mława Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po prostu. Zainstaluj antywirusa.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 27.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Prosty skrypcik do usuniecia trojana JS-IllRedir-B z servera. Nalezy rownież zmienić hasła do FTP i nie używać Total Commandera do uploadow FTP.
Skrypt moze być łatwo zmodyfikowany do usuwania innych tego typu wirusów dopisujących się do stron. http://crafts.hopmart.pl/files/remov...r-b.php.tar.gz Pozdrawiam. fixuje Ill Redir-B i Ill Redir-C Skrypt usuwa rowniez IllRedir-D oraz IllRedir-E [Trj] Thanks |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 253 Pomógł: 29 Dołączył: 18.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
TC można używać tylko od wersji 7.2(chyba), która posiada możliwość szyfrowania haseł. Wcześniej hasła były przechowywane czystym tekstem(bug).
-------------------- Kto rano wstaje ten leje jak z cebra.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 243 Pomógł: 22 Dołączył: 1.06.2009 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Polecam używanie Filezilla zamiast TC Kiedyś też używałem TC i miałem ten sam problem. Zmieniłem hasła do FTPa i usunąłem z TC Pliki strony prze-edytowałem i wszystko gra.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie sprawdzałem http://forum.php.pl/index.php?s=&showt...st&p=695560
-------------------- Nie pomagam na pw, tylko forum.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 02:12 |