![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 1 Dołączył: 23.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Wiem, że piszę n-ty wątek, na temat wildcard i subdomen dla userów, ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie. W pliku .htaccess mam taki kod: Kod RewriteEngine On #usunięcie www RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www\.(.+)$ [NC] RewriteRule ^(.*)$ http://%1/$1 [R=301,L] #domena dla usera RewriteCond %{HTTP_HOST} !^bleach\.com.pl [NC] RewriteCond %{HTTP_HOST} ^((www\.)?([a-zA-Z0-9]+)\.)bleach\.com\.pl RewriteRule .? http://bleach.com.pl/user/profile.php?lookup=%3 [L] Wszytko ładnie i pięknie, gdy user wchodzi na user.bleach.com.pl zostaje przekierowany na bleach.com.pl/user/profile.php?lookup=user. No właśnie, a ja chciałbym, żeby po przekierowaniu domena nadal wyglądała tak: user.bleach.com.pl -> user.domena.com/proflie/ (ale żeby serwer widział to jako bleach.com.pl/user/profile.php?lookup=user) I jeszcze, jak ktoś by mógł naprowadzić mnie na coś takiego: Jeśli user wejdzie na: user.bleach.com.pl/fanart/500/ -> user.bleach.com.pl/fanart/500/ (to w pasku adresu widoczne dla usera, ale serwer widzi to jako bleach.com.pl/user/fanart.php?lookup=user&id=500) Głównie prosił bym o pomoc z tym maskowaniem adresu, bo nigdzie nie mogę tego znaleźć. W innych kodach z forum, albo otrzymuje 404, albo 500, albo działają tak jak ten mój. PS. A co jeśli chodzi o duże litery w nazwach userów. Bo teraz jak popatrzyłem i wejdę na UsEr.bleach.com.pl to zostaje przekierowany na http://bleach.com.pl/user/profile.php?lookup=user. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 161 Pomógł: 9 Dołączył: 14.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może zrób to w inny sposób. Zamiast przekierowywać z user.bleach.com.pl na bleach.com.pl/user/profile.php?lookup=user. To użyj wyrażeń regularnych i wyciągnij samo user z adresu, zapisz sobie do sesji i wczytaj później w user.bleach.com.pl/user/profile.php.
Wg mnie dużo prostsze rozwiązanie -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 1 Dołączył: 23.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zależało by mi jednak aby zrobić to za pomocą .htaccess.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może (podkreślam, może, bo nie sprawdzałem i nie mam pewności)
Kod RewriteEngine On #usunięcie www RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www\.(.+)$ [NC] RewriteRule ^(.*)$ http://%1/$1 [R=301,L] #domena dla usera RewriteCond %{HTTP_HOST} !^bleach\.com.pl [NC] RewriteCond %{HTTP_HOST} ^((www\.)?([a-zA-Z0-9]+)\.)bleach\.com\.pl [NC] RewriteRule ^(.*) /user/profile.php?lookup=%3 [L,QSA] -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dzięki za pomoc, ale wyskakuje:
Kod 500 Internal Server Error i nie wiem co z tym zrobić. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Może (podkreślam, może, bo nie sprawdzałem i nie mam pewności) Tak, chodzi o pominięcie protokołu i hosta przy podawaniu podstawnika, aby nie przekierowywało. Cytat i nie wiem co z tym zrobić. Strzelam, że nie ma zmiennej %3; eksperymentuj ze zmniejszaniem liczby. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
To samo jest przy %1, %2, %3, %4.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
A na pewno skrypt, do którego się odwołujesz, istnieje?
Zerknij jeszcze do dzienników Apache, czy też podglądu zdarzeń. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Tak skrypt istnieje na pewno. A gdzie znajdę dzienniki Apache
![]() |
|
|
![]()
|
|
To najpierw przetestuj u siebie.
![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 27.06.2025 - 06:28 |