![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 8.02.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
:oops: Na swoim domowym sprzecie mam zainstalowany i skonfigurowany Serwer Apache oraz WinMySQL. Aplikacja która stworzylem działa. Chciałbym ją umieścić na serwerze dostepnym w internecie? Czy są jakieś niekomercyjne serwery które obsługują php? Jak to wygąda operacja przesłana mojej aplikacji na innego hosta. Zakładem że nie każdy z usługodawców w tej dziedzinie ma taką strukturę katalogów jak ja, mało tego napewno też różnimy się oprogramowaniem. Jakie kroki przediewziąć żeby mój serwis był widoczny w internecie?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 786 Pomógł: 0 Dołączył: 18.03.2002 Skąd: Wroclaw/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat :oops: Na swoim domowym sprzecie mam zainstalowany i skonfigurowany Serwer Apache oraz WinMySQL. Aplikacja która stworzylem działa. szcerze gratulacje i oby tak dalej.Cytat Chciałbym ją umieścić na serwerze dostepnym w internecie? Czy są jakieś niekomercyjne serwery które obsługują php? tak jest kilka serwerow oferujcych darmowo php a czasem i mysql. akutalna lista jest na http://php.faq.pl/klucz/serwery Cytat Jak to wygąda operacja przesłana mojej aplikacji na innego hosta. Zakładem że nie każdy z usługodawców w tej dziedzinie ma taką strukturę katalogów jak ja, mało tego napewno też różnimy się oprogramowaniem. Jakie kroki przediewziąć żeby mój serwis był widoczny w internecie? na pewno teraz wszystkie pliki php masz w jakims katalogu - musisz dbajac o to by nie utracic odwolan miedzy nimi przelozyc ta strukture na serwer. najczesciej jest to po prostu skopiowanie calej zawartosci katalogu gdzie trzymasz skrypty php (czyzby htdocs? ;)
przeniesienei bazy to juz wiecej zabawy ;) aby "przegrac" baze bedziesz musial dokonac "zrzutu" jej zawartosci - sluzy do tego np program mysqldump (masz do razem z innymi binarkami w katalogu mysql/bin). musisz po prostu wygernowac liste zapytan SQL tworzacych tabelki oraz (jesli potrzebny) wstawiajace do nich odpowiednie dane (wiec create table i insert). do wygenerowania lista zapytan sql mozesz tez skorzystac z gotowych narzedzi (skryptow) jak np phpMyAdmin - http://www.phpwizard.net/projects/phpMyAdmin - wg mnie bardzo pomocny i wygodny skrypt. pozniej musisz jakos wykonac te zapytania na docelowej bazie danych - mozesz do tego uzyc mysql -h i podac adres hosta z mysqlem badz znow phpmyadmin'a (np postawionego juz na docelowym serwerze). no i to chyba tyle ;) -------------------- .. make web your home ..
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 05:47 |