![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Dołączył: 20.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Na wstępie pragnę zaznaczyć iż wiem, że jest to powszechny problem i pełno jest artykułów o tym na Google ale niestety żaden z nich nie rozwiązuje mojego problemu. Próbowałem już wiele rzeczy i nic nie pomaga dlatego proszę Was o pomoc.
Mój problem polega na tym, że pod przeglądarką Firefox nie wyświetla mi polskich znaków tylko takie coś: ![]() Nie wiem jak to naprawić. Próbowałem zmieniać kodowanie pliku ale wtedy jeszcze bardziej "krzaczy". Proszę o pomoc. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Próbowałem już wiele rzeczy i nic nie pomaga Jakich? <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" /> -------------------- Nie pomagam na pw, tylko forum.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Dołączył: 20.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po ustawieniu tego pojawia się jeszcze więcej znaków zapytania:
![]() A to kod tej strony:
Ten post edytował michal_2 23.12.2009, 11:06:01 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
U mnie działa przesyłam ąĄćĆęĘłŁńŃśŚźŹżŻ i widzę ąĄćĆęĘłŁńŃśŚźŹżŻ. Hmm. Może masz w preferencjach -> treść -> język ustawiony inny niż polski (skoro to tylko w firefoxie tak masz, to może tutaj leży przyczyna?)
-------------------- Nie pomagam na pw, tylko forum.
|
|
|
![]()
|
|
Teraz sprawdziłem i pod IE po ustawieniu też wyświetla błędnie tylko że zamiast znaków zapytania są kwadraciki.
![]() EDIT: To ciekawe bo tylko na zwykłych stronach pisanych ręcznie nie wyświetla polskich znaków. Bo jak wrzuciłem forum txtBB to tam wyświetla wszystko... Ten post edytował michal_2 23.12.2009, 11:22:56 |
|
|
![]()
|
|
A w czym pisałeś ten skrypt, mam nadzieję, że w edytorze, który poprawnie koduje w utf-8 bez bom ?
|
|
|
![]()
|
|
Nie kodowanie jest ANSI, bo jak ustawie dokowanie na UTF-8 to wyświetla jeszcze gorzej. Pozatym jak przeglądałem pliki tego forum i otworzyłem do edycji to one też są kodowane Ansi.
Ten post edytował michal_2 23.12.2009, 11:27:34 |
|
|
![]()
|
|
Zmień edytor, zapomnij o ANSI i ustaw kodowanie na utf-8, nie będziesz miał takich problemów. Wiele artykułów, o których piszesz w temacie zawiera rozwiązanie tego problemu, no ale trzeba jeszcze chcieć się dostosować. Pewnie i tak Ci zamkną ten wątek.
Ten post edytował darko 23.12.2009, 11:44:00 -------------------- Nie pomagam na pw, tylko forum.
|
|
|
![]()
|
|
A jaki edytor polecasz?
|
|
|
![]()
|
|
Może być Notepad++, jest nawet na forum kilka tematów o edytorach, jaki, skąd pobrać itp. poszukaj. Osobiście pracuję na zintegrowanym IDE Eclipse, link do pobrania w stopce.
|
|
|
![]()
|
|
Faktycznie, po ustawieniu kodowania na UTF-8 bez BOM wszystko działa, dzięki!
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 03:13 |