![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 135 Pomógł: 158 Dołączył: 19.03.2009 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie mam problem przenosiłem bazę danych forum ipb na inny serwer po wgraniu bazy danych nie wyświetla mi się poprawnie polskie litery .
A ni w bazie danych ![]() A ni na forum ;/ ![]() kodowanie znaków mam ustawione na latina2_general_ci proszę o pomoc ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Zobacz jakie kodowanie ma baza danych i podczas połączenia takie wymuszaj. Istnieje taka fajna komenda:
set names Tyle, że nawet jeśli ona nie pomaga to ma dwie "bliźniaczki" związane z charsetami ![]() PS: Ważne też jest jakie kodowanie miał plik uzyty do importu bazy. Powinieneś na to zwrócić uwagę, bo jeśli to było utf8 to taki powinien być tryb importu. Ale jeśli to było ANSI czy tego typu to już z reguły latin2 się kłania. -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 135 Pomógł: 158 Dołączył: 19.03.2009 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zmieniłem kodowanie na utf8 we wszystkich tabelach i w bazie danych i w strukturach ale nadal są pytajniki , krzaczki
w sql sprawdziłem jeszcze Kod SHOW VARIABLES LIKE"character_set%"; cały czas serwer jest ustawiony na latina2 ;/
zrobiłem konwersję bazy danych gżegżółką na kodowanie utf encje ale nic to nie dało ;/ pomoże ktoś Ten post edytował krzysztof_kf 23.12.2009, 22:47:13 |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
Baza była przenoszona/importowana? Jeśli tak, to zapewne już tym nic nie zrobisz. Musisz dojść do momentu gdzie nowe rekordy będą wyświetlać się poprawnie. Wtedy będziesz mógł bawić się ponownie z wgrywaniem bazy.
|
|
|
![]()
|
|
dla testu edytowałem w bazie danych parę wierszy tam gdzie były znaki zapytania zamiast polskich liter wgrałem ponownie po przez panel admina bazę danych a w bazie danych znowu to samo brak polskich liter w tym samym miejscu ;/ całe kodowanie mam ustawione na utf8 dodam jeszcze że na forum nowe posty dobrze się wyświetlają tylko w bazie danych źle się zapisuję ;/
jeśli serwer bazy danych ma kodowanie latina 2 to przy ustawieniu w tabelach bazy danych na kodowanie utf8 nadal będzie w bazie danych wyświetlało krzaczki ? Ten post edytował krzysztof_kf 24.12.2009, 21:04:26 |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
Widzę że trzeba za rączkę. Jeśli edytujesz pliki w PMA to polskie znaki się pojawiają?
|
|
|
![]()
|
|
tak jak edytuję pliki w bazie danych to się pojawiają polskie litery , znaki
nie trzeba za rączke nikt odrazu nie doszedł do sukcesu ![]() Ten post edytował krzysztof_kf 24.12.2009, 22:22:44 |
|
|
![]()
|
|
Czyli kodowanie w bazie jest ustawione odpowiednio. Prawdopodobnie kodowanie starej bazy jest nieodpowiednie. Masz możliwość wykonania ponownego exportu starej bazy?
Jeśli nie to sprawdź czy w pliku SQL starej bazy nie ma krzaków lub pytajników zamiast polskich znaków. |
|
|
![]()
|
|
mam zapisaną starą bazę danych i sprawdziłem też są krzaczki pytajniki w starej bazie danych miałem kodowanie latin2_generali_ci a tą co teraz mam to jest kodowanie utf8 i przekonwertowana za pomocą programu gżegżółka może to być wina serwera ?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy problem sprowadza się tylko do tego, że jak sobie podglądasz zawartość rekordów w bazie to widzisz krzaki, a na stronach wszystko poprawnie się wyświetla? Jeżeli tak, to zostaw jak jest, tak to wygląda w bazie i nie ma potrzeby zawracać sobie tym głowy, skoro działa, jak należy (jeśli się mylę, to proszę mnie poprawić).
-------------------- Nie pomagam na pw, tylko forum.
|
|
|
![]()
|
|
też chciał bym tak zostawić na stronie jest ok ale naprzykład biorę pod uwagę że zmienię serwer i przeniosę bazę danych i wtedy bym musiał edytować tysiące postów ;/ czy się mylę ?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Uważam, że się mylisz. Ja mam w bazie kodowanie utf-8, na stronach także, skrypty też koduję utf-8 bez bom i... w bazie mam krzaki.
Zamiast "Bukiety Ślubne" mam Bukiety Åšlubne, zamiast Usługi mam UsÅ‚ugi Jak robię eksport bazy w PMA i później gdzieś indziej import, to na innych serwerach też wszystko jest w porządku po imporcie. Wszystko poprawnie się wyświetla, nie ma żadnych problemów. Myślę, że tak po prostu wyglądają w bazie poprawnie zakodowane w utf-8 polskie znaki i temat należy zakończyć, żeby niepotrzebnie nie szukać dziury w całym. Wesołych! Ten post edytował darko 24.12.2009, 23:09:52 -------------------- Nie pomagam na pw, tylko forum.
|
|
|
![]()
|
|
no i oto chodzi krótko zwięźle i na temat uspokoiłeś mnie
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
-------------------- Nie pomagam na pw, tylko forum.
|
|
|
![]()
|
|
10h mnie męczył ten dylemat zawsze miałem polskie znaki w rekordach baz zmęczenie
![]() ale mimo tego nie daje mi to spokoju co inni twierdzą czy tak baza danych wygląda dobrze z krzakami i dziwnymi literami ![]() Ten post edytował krzysztof_kf 25.12.2009, 17:25:34 |
|
|
![]()
|
|
Masz ustawione złe kodowanie w PMA. Tylko nie bazy/tabeli, a samego PMA.
|
|
|
![]()
|
|
tak jak ustawić kodowanie całego pma
Kod SHOW VARIABLES LIKE"collation%";
problem rozwiązany Ten post edytował krzysztof_kf 27.12.2009, 13:50:50 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 21.06.2025 - 01:45 |