![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 384 Pomógł: 13 Dołączył: 16.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam funkcje do tworzenia miniaturek, która oblicza ratio o jakie trzeba zmniejszyć wysokość i szerokosć, ale potrzebuje przerobić skrypt. Problem w tym, że nie wiem jak rozumieć to równanie:
Co oznacza znak zapytania i dwukropek ? Jak rozumieć to równanie? To równanie chyba jest rozwiązaniem mojego problemu jak zaokrąglić ułamek w górę. Ceil działa nie tak jak bym chciał, zaokrągla do liczby całkowitej a round nie zawszę zaokrągla w górę, np przy 1.2 da 1 a ja potrzebuje żeby dało 2. Wątpie, żeby nie dało się tego zrobić. -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 441 Pomógł: 71 Dołączył: 3.09.2007 Skąd: wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to skrócona wersja zapisu
Do zaokrąglania ułamków w górę służy ceil(), więc co znaczy że nie działa tak jak byś chciał ? Ten post edytował zzeus 21.12.2009, 14:26:23 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 384 Pomógł: 13 Dołączył: 16.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sory, zły przykład. Chodziło mi o np jak wychodzi 1.333 dało mi 1.34 w zaokragleniu albo 1.4. Żadna z tych 2 funkcji tego nie potrafi z tego co czytałem. Ceil zaokrągla do całości a round w tym przypadku zaokrągli w dół.
Mam jeszcze jeden problem, z użyciem imagecolorallocate. Ustalam kolor biały jednak nadal jest czarny. WHY ? Muszę użyć jeszcze jakiejś funkcji ? W manualu nie jest to bezpośrednio napisane a nie chcę dodawać ani tekstu ani transparentnego tła.
Ten post edytował Agape 21.12.2009, 16:08:02 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 821 Pomógł: 111 Dołączył: 11.09.2006 Skąd: Biała Podlaska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zobacz jeszcze funkcję floor();
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Zaokrąglanie do określonej liczby po przecinku... Zerknij do komentarzy dla ceil
![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Zobacz jeszcze funkcję floor(); Nie ma to jak przeczytac post wyzej i bezczelnie nabic sobie posta...Cytat a round w tym przypadku zaokrągli w dół. zajrzal bys do manuala a nie wygadywal glupoty...http://pl.php.net/manual/en/function.round.php -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 253 Pomógł: 31 Dołączył: 30.03.2009 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
zajrzal bys do manuala a nie wygadywal glupoty... http://pl.php.net/manual/en/function.round.php Hm, sory za zamieszanie, ale ustawiłem sobie wyszukiwarkę manuala, pod złym adresem chyba. Okazało się, że w polskiej wersji manuala dla round którą znalazło mi, nie ma wszystkiego opisanego (parametru mode dokładnie) w angielskiej którą podałeś już to jest. Nie spodziewałem się, że mogą być takie różnice. Dzięki wam za pomoc. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 253 Pomógł: 31 Dołączył: 30.03.2009 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
[/color] wkleiły mi się jakieś zbędne rzeczy ma być ? i : w pprzedostatnie linijce |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 5.07.2025 - 19:11 |