![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 258 Pomógł: 17 Dołączył: 22.05.2007 Ostrzeżenie: (0%)
|
Chyba trochę wstyd, ale zapytam (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
W tym poście zauważyłem w kodzie cos takiego
i męczy mnie to false==true - czy ktoś złosliwie zdefiniowal false jako jakąś wartość czy można to jakoś inaczej wytłumaczyć?? |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%)
|
false == true zawsze zwróci Ci false, więc pewnie ktoś chciał chwilowo sprawić by ten if się nie wykonywał. Innego sensownego wytłumaczenia nie widzę.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 91 Pomógł: 9 Dołączył: 6.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%)
|
warunki tego typu( 1=2 ) można dawać w programach konsolowych aby pętla była nieskończona i program nigdy się nie zamknął dopóty dopóki użytkownik nie wykona konkretnego polecenia, wtedy mamy instrukcję break;
Niemniej jednak tutaj zgadzam się z przedmówcą, ktoś po prostu chciał sprawdzić kod;). A Ty w jaki sposób sprawdzasz poprawność skryptu;>? jeżeli w ogóle (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) ? |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%)
|
Cytat warunki tego typu( 1=2 ) można dawać w programach konsolowych aby pętla była nieskończona i program nigdy się nie zamknął dopóty dopóki użytkownik nie wykona konkretnego polecenia, wtedy mamy instrukcję break; Taki lekki OT:1) Raczej stosuje się samo true czy false - nie ma potrzeby sprawdzania żadnego warunku 2) I nie tylko w programach konsolowych (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 258 Pomógł: 17 Dołączył: 22.05.2007 Ostrzeżenie: (0%)
|
Cytat A Ty w jaki sposób sprawdzasz poprawność skryptu? Stosuje np Selenium lub debugera (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) . Dzieki za odpowiedzi. Dziwi mnie tylko to ze z tamtego posta wynika ze jest to juz wdrozone u klienta i tu takie kwiatki (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) )) |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 20.12.2025 - 21:41 |